latinica  ћирилица
21/04/2021 |  13:51 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Лазић: Машовић - највећи кривац због застоја у тражењу несталих Срба

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да је члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић највећи кривац због застоја у тражењу несталих Срба.
Вељко Лазић - Фото: СРНА
Вељко ЛазићФото: СРНА

Лазић је рекао да Републичка организација још није добила одговор од Тужилаштва БиХ у вези са кривичном пријавом коју је поднијела против органа у Институту за нестала лица БиХ јер Машовић не жели да се пензионише иако за то испуњава све законске услове.

Након редовне сједнице Предсједништва Републичке организације у Бањалуци, Лазић је у изјави новинарима подсјетио да је Машовић раније рекао да "више не тражи српске жртве, већ да тражи жртве".

- Неприхватљиво је да Амор Машовић тражи жртве гдје нема имена и презимена само када су у питању српске жртве - истакао је Лазић.

Лазић је навео да је на сједници било ријечи о рјешавању тренутне проблематике у Републичкој организацији, извјештају о несталим лицима у Српској, о запошљавању дјеце погинулих бораца, те стамбеном збрињавању породица погинулих и несталих.

Предсједник Републичког одбора за тражење заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Марко Грабовац рекао је новинарима да је процес тражења несталих лица српске националности у БиХ у потпуном застоју, те да одговорност за то сносе Институт за нестала лица и Тужилаштво БиХ.

- Премало се ради на тражењу жртава српске националности у БиХ, због чега ћемо поднијети кривичне пријаве против одговорних лица у овом процесу, прије свега против најодговорнијих људи на челу Тужилаштва БиХ - истакао је Грабовац.

Он је подсјетио да је Тужлаштво БиХ прије 20 година добило експертизу о страдању српског народа у Посавини, Мркоњић Граду и другим подручјима.

- Поставља се питање зашто Тужилаштво БиХ не покреће питање одговорности за почињене ратне злочине над Србима од 1992. до 1994. године - истакао је Грабовац.

Он је рекао да Република Српска и даље потражује више од 1.600 несталих бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице још налази више од 600 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака.