latinica  ћирилица
21/04/2021 |  13:06 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Објављен Правилник о плану уписа више од 10.000 средњошколаца

Правилник о плану уписа ученика у средње школе за школску 2021/2022. годину, којим је предвиђен упис њих 10.953, објављен је на порталу Владе Републике Српске /www.vladars.net/ на страници Министарства просвјете и културе.
Министарство просвјете и културе (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе (фото: илустрација)Фото: РТРС

Овим Правилником поменути број ученика биће распоређен у 466 одјељења, од чега 8.251 ученик у занимања четвртог степена сложености, а 2.702 ученика у занимања трећег степена, саопштено је из ресорног министарства.

У новој школској години планиран је упис ученика у нова занимања.

У струци грађевинарство и геодезија планирана су два нова занимања - фасадер и монтер суве градње – молер, у струци машинство и обрада метала планирана су занимања – оператер савременим технологијама и механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике.

- У струци електротехника планирано је ново занимање - техничар мултимедија, у струци економија, право и трговина - царински техничар, а у струци пољопривреда и прерада хране занимања - агротехничар и агропроизвођач - наводе из Министарства.

Ученици и њихови родитељи на том плану бесплатно могу преузети андроид апликацију "Водич кроз занимања", која је ажурирана и доступна на "Гугл плеј маркету".

- Сви заинтересовани могу преузети и инсталирати апликацију на своје мобилне телефоне, а за исто је потребно да се у претраживачу на "Гугл плеј маркету" унесе -Водиц кроз занимања и претрага ће приказати жељену апликацију - појаснили су у ресорном министарству.

Апликација омогућава ученицима основних школа и њиховим родитељима приказ плана уписа за школску 2021/2022. годину у свакој средњој школи у Српској, као и описе свих занимања, укључујући статистичке податке Завода за запошљавање Републике.

- На тај начин помажемо будућим средњошколцима да лакше пронађу жељено занимање - наведено је у саопштењу.