latinica  ћирилица
21/04/2021 |  12:28 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Вакцинација једино право рјешење у спречавању вируса (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик препоручио је свим грађанима Републике Српске да се у наредном периоду вакцинишу против вируса корона, истичући да је то једини познати начин борбе против ове болести и право превентивно рјешење.
Вакцина против вируса корона - Фото: Getty Images
Вакцина против вируса коронаФото: Getty Images

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да се данас вакцинисао у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у складу са препорукама љекара који су га прије неколико мјесеци лијечили од ковида 19.

- Имајући у виду ситуацију, раније се нисам вакцинисао, настојећи да то препустим људима којима је потребније - рекао је Додик, који је данас вакцинисан руском вакцином "Спутњик Ве".

Додик је истакао да су УКЦ и цијели медицински сектор у Српској опремљени, способни и мотивисани у борби са вирусом.

- И данас могу рећи да је једини познати начин борбе и спречавања ширења вируса – вакцинација. Зато смо као друштво учинили све да обезбиједимо оно што је било могуће. Када саберемо колико је наших људи вакцинисано у Србији, оно што смо учинили путем куповине и донација вакцина, можемо рећи да је близу 80.000 грађана примило прву дозу вакцине, а знатан број и другу - навео је Додик.

Он је најавио да ће у наредних седам дана у Српску бити допремљено 25.000 доза руске вакцине, а након тога, за десетак дана, још 25.000.

- У оквиру тога, доћи ће 1.300 доза друге компоненте руске вакцине како би се надомјестио губитак вакцина у Приједору. Такође, ми смо направили уговор о набавци 1,2 милиона доза руске вакцине и добијамо их сукцесивно. Иако постоје проблеми у испоруци и производњи који не зависе од нас, успијевамо некако да добијемо одређене количине те вакцине. Чекамо да се оспособи руски произвођач да може да дистрибуише те вакцине, што ће бити довољно за вакцинисање 600.000 људи - рекао је Додик.

Он је додао да ће 10. маја Српска добити и 80.000 доза кинеске вакцине.

- Тако ћемо, уз оно што смо раније регулисали и платили путем Ковакс система, сигурно бити у прилици да наставимо вакцинацију становника. Кроз Ковакс смо већ уплатили 400.000 доза за 200.000 људи, што говори да укупно имамо обезбијеђене вакцине за готово 800.000 људи у Српској - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да се, с друге стране, показало да БиХ није референтна када је ријеч о набавци вакцина, због чега се Српска ослонила на властите снаге.

Он је навео да у Федерацији БиХ постоје готово паничне реакције с обзиром на немогућност набавке вакцина.

- Када ми будемо имали вишка вакцина, бићемо спремни да то понудимо и другима. Сада смо усмјерени на наше становнике и здравствени систем - каже Додик.

Он је захвалио здравственим радницима за борбу са вирусом корона и истакао да цијени њихов тежак посао.

- Зато ми није годило када сам гледао неке друге који су на јавном простору покушавали да занемаре важеће мјере против ширења вируса. Да нисмо посљедњи пут увели неке нове мјере, сигурно данас не бисмо имали стагнацију у ширењу болести. Овдје има знатан број тешко болесних, али видимо мањи прилив пацијената у односу на ранију погоршану ситуацију - рекао је Додик.

Он је истакао да је увјерен да ће Српска наредних мјесеци обезбиједити довољно вакцина за све који их буду жељели примити.

- Иако о томе има гласова у окружењу, ми нећемо у скорије вријеме одлучивати о томе да се наметне обавезна вакцинација. Став је да се вакцинише ко хоће и сматра да то треба да учини. Ми му требамо обезбиједити услове и никакве присиле у том смислу неће бити - поручио је Додик.

Он је захвалио свим донаторима вакцина, а посебно Србији.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић је рекао да је једини спас у борби са вирусом превенција, односно вакцинација.

- Позивам све грађане да се вакцинишу и тиме дају допринос превенцији ове опаке болести. И господин Додик је данас примио прву прву дозу руске вакцине, иако је прије пар мјесеци прележао болест. Вакцина се даје да би се обавила адекватна заштита од рецидива овог обољења - поручио је Ђајић.

Он је рекао да је УКЦ ефикасно одговорио на пандемију, наводећи да су сви пацијенти били адекватно болнички збринути.