latinica  ћирилица
21/04/2021 |  09:46 | Аутор: СРНА

Објављено прво критичко издање једног Андрићевог романа

Задужбина Иве Андрића је поводом дуплог јубилеја – шест деценија од добијање Нобелове награде за књижевност и 45 година рада задужбине са именом великог писца, објавила критичко издање Андрићевог романа "Госпођица", које је приредио Милан Потребић.
Иво Андрић (архив) -
Иво Андрић (архив)

Руководилац пројекта Зорица Несторовић појаснила је да је посебан значај овог издања у томе што представља прво критичко издање неког Андрићевог романа.

Несторовићева је рекла да је "Госпођица" дуги низ деценија била у сијенци најпознатијих Андрићевих романа "На Дрини ћуприја" и "Травничка хроника", јер је објављена 1945. године када и њена два славнија претходника.

Према њеним ријечима, у судбини главне јунакиње Рајке Радаковић писац је показао поразну страну људског робовања једној страсти на широком антрополошком платну друштвених и индивидуалних промјена, преносе "Вечерње новости".

"Госпођица" је публикована као књига 18 Критичког издања дјела Иве Андрића и представља наставак пројекта Задужбине Иве Андрића који је започет 2016. године и од капиталног је значаја за српску књижевност и науку.