latinica  ћирилица
21/04/2021 |  09:34 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Дачић бошњачким политичарима: Не подржавајте независно Косово

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је како би посавјетовао бошњачке политичаре у БиХ, који се боре за очување територијалног интегритета БиХ, да тако отворено не подржавају независност Косова и руше територијални интегритет Србије, јер свака земља "има своје Косово".
Ивица Дачић (Фото: www.srbija.gov.rs) -
Ивица Дачић (Фото: www.srbija.gov.rs)

Дачић је поручио бошњачким политичарима да не говоре о Косову, јер увијек морају да имају у виду да се то гледа кроз њихов однос о питању територијалног интегритета.

- Онај ко се бори за очување територијалног интегритета БиХ не би требало да тако отворено подржава рушење територијалног интегритета друге међународно признате земље као што је Србија и да признаје независност Косово - рекао је Дачић за ТВ "Ал Џазира".

Поводом наводног "нон пејпер" документа о мијењању граница на западном Балкану који се приписује словеначком премијеру Јанезу Јанши, Дачић је рекао да није видио никакав нон- пејпер и да не зна да ли је то тачно, али да су "изгледа сви огуглали на `велику Албанију`", док им смета кад се помену Република Српска и Србија.

- Ми се залажемо за Дејтонски мировни споразум, очување интегритета БиХ, равноправности три народа и два ентитета, за очување Републике Српске, а апсолутно смо против стварања `велике Албаније` - рекао је Дачић.

Он је навео да није Србија покренула то питање, нити је нешто рекла о уједињењу Републике Српске и Србије, док политичари на Косову и Метохији, па и неки у Албанији говоре о "великој Албанији".

Коментаришући изјаву албанског премијера Едија Раме да је "видио мапу која предвиђа промјене граница на Балкану", Дачић је рекао да не зна шта је Рама видио - "велику Албанију" или "велику Србију".

Када је ријеч о могућности наставка дијалога Београда и Приштине, Дачић је навео да му није јасно како се отвара простор за преговоре ако Приштина одбија Бриселски споразум и отворено се залаже за "велику Албанију", те је додао да је то сада питање за ЕУ.