latinica  ћирилица
20/04/2021 |  16:29 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Прњавор: Обиљежено 100 година од доласка руских емиграната (ВИДЕО)

У организацији Завичајног музеја у Прњавору обиљежено је 100 година од доласка руских емиграната на простор Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Делегације Руске амбасаде у БиХ и општине Прњавор положиле су цвијеће на гроб Нине Коваљеве, емигранткиње која је била један од чувених прњаворских љекара.
Јулија Воинова Жунић у Прњавору - Фото: СРНА
Јулија Воинова Жунић у ПрњаворуФото: СРНА

Фебруарска и октобарска револуција 1917. године, али и грађански рат који је убрзо услиједио, узроковали су одлазак једног броја Руса у друге земље и долазак и на ове просторе, прича професор историје Дарио Топић, који води овај музеј и који је заслужан за данас приказану двојезичну изложбу.

- Тај талас емиграције довео је на територију Краљевине СХС, па и у Прњавор, многе личности које су узеле активно учешће у јавном животу наше општине. Трагедија је што су уважени љекари морали напустити Русију, али су дошло су у наше крајеве и то је добра страна свега тога - каже Топић.

Јуриј Микушев, секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ, подсјећа на заједничку историју руског и српског народа.

- Због тога је важно подсјећати на то, јер у посљедње вријеме постоји тенденција мијењања историје - додаје он.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш захвалио је Завичајном музеју на залагању и организовању ове манифестације која његује културу сјећања.

- Прњавор је увијек био мултуиетнички, не само данс, него и прије. Хвала Топићу и ја се надам да чемо и даље обиљежавати овај значајан датум - каже Томаш.

Приказан је и филм "Поглед кроз историју" Јулије Воинове Жунић и одржано предавање о узроцима емиграције и доласку на просторе Краљевине СХС, са акцентом на Русе који су живјели и радили у Прњавору.