latinica  ћирилица
20/04/2021 |  14:38 ⇒ 14:39 | Аутор: sputniknews.com

Украјински посланик изазвао скандал у ПССЕ

Предсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) Хендрик Дамс прекинуо је говор украјинског посланика Алексеја Гончаренка, који је извадио украјинску заставу током излагања, оштро критикујући његово понашање.
Алексеј Гончаренко (Фото: Sputnik/Dominik Buten) -
Алексеј Гончаренко (Фото: Sputnik/Dominik Buten)

Током дебате о резолуцији о стратешким приоритетима Савјета Европе, Гончаренко је изразио жаљење због тога што се у резолуцији “превише пажње“ посвећује питањима вјештачке интелигенције.

- У извјештају нема ниједне ријечи о територијалном интегритету држава-чланица, о суверенитету држава-чланица. О мирном рјешавању сукоба у Европи. А у Европи се воде ратови, желим да вас подсјетим на то. Многи од вас заборављају на то - рекао је Гончаренко.

Након тога је извадио украјинску заставу, захтијевајући од учесника сједнице да је погледају.

Међутим, одмах је реаговао предсједник ПССЕ.

- Господине Гончаренко, то није дозвољено у Парламентарној скупштини Савјета Европе - упозорио га је Дамс.

- У чему је проблем са нашом националном заставом? - питао је украјински посланик, наставивши своје излагање.

Предсједник ПССЕ више пута је позивао украјинског посланика да поштује ред, а затим је захтијевао да му искључе микрофон.

- Ово је просто невјероватно! Искључите му микрофон. Ово није први пут да Ви, господине Гончаренко, грубо злоупотребљавате своје право на говор. Молим Вас, сједите или напустите салу - рекао је Дамс и затражио да се припреми извјештај о том инциденту.

Дамс је обећао да ће овај инцидент пријавити Регулаторном комитету ПССЕ како би донијели одлуку о могућем кажњавању политичара.

- Ово је посљедњи пут да се догађа овакав инцидент са вашим учешћем док ја предсједавам. Веома ћу оштро реаговати на овакве ситуације, јер ово није први пут да ово радите на крајње неприхватљив начин. Ово је кућа демократије и овдје се односимо једни према другима са поштовањем. Покушавамо да ријешимо проблеме, а не да их стварамо - закључио је Дамс.