latinica  ћирилица
20/04/2021 |  07:19 ⇒ 07:19 | Аутор: СРНА

Преко 650.000 вакцина за западни Балкан

Аустрија је саопштила да планира да пошаље 651.000 доза "Бионтекове" и "Фајзерове" вакцине против вируса корона у шест земаља западног Балкана до августа у оквиру програма ЕУ за пружање помоћи сусједним земљама и Африци.

Европска комисија у јануару је објавила план о дијељењу вакцина, а Аустрија је саопштила да ће бити координатор тог механизма за западни Балкан и да послије прве дистрибуције доза могу да услиједе и друге.

- Овом иницијативом показујемо да не остављамо регион иза нас - рекао је на конференцији за новинаре аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг.

Аустрија је преговарала у склапању споразума између "Бионтека" и "Фајзера" те земаља које ће добити вакцине, наводи Министарство спољних послова.

Ова земља ће привремено осигурати 11 милиона евра за финансирање плана, а вакцине ће на крају бити плаћене из фондова ЕУ за помоћ земљама кандидатима за чланство и потенцијалним кандидатима.

- Овдје апсолутно не постоји веза са куповином вакцина у Аустрији и осталим чланицама ЕУ - рекао је Шаленберг, чија је влада суочена са критикама због спорог темпа вакцинације.

Он је додао да вакцине не потичу из националних квота и да је ријеч о вакцинама које је ЕУ од самог почетка специфично издвојила за просљеђивање партнерима.

Вакцине ће бити дитрибуисане од почетка маја земљама којима су најпотребније, рекао је аустријски званичник.

БиХ ће имати највећи удио од 214.000 доза, а слиједе Албанија са 145.000 и Сјеверна Македонија са 119.000. Србија ће из овог програма добити 36.000 вакцина.