latinica  ћирилица
19/04/2021 |  12:16 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Без неправилности у примјени уредбе о одређивању марже

Републичка тржишна инспекција није утврдила неправилности у досадашњим контролама бензинских станица у вези са примјеном Уредбе о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата.
Гориво - Фото: илустрација
ГоривоФото: илустрација

Акценат у појачаној контроли субјеката који прометују нафтне деривате стављен је на привредне субјекте који у продајном ланцу имају велики број објеката широм Републике Српске.

Трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима поменутом Уредбом прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата, док је трговцима на мало прописна максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.

Из Инспектората су напоменули да набавна цијена на коју се обрачунава маржа обухвата фактурну цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке, као што су трошкови царињења, транспорта, складиштења, трошкови шпедитерских услуга и слично.

Тржишна инспекција Републике Српске ангажована је у пуном капацитету и наставиће са контролама, те позива трговце да се придржавају Уредбе, јер су прописане казне високе, а сваки прекршај ће бити строго санкционисан.

За кршење ове Уребе прописана је казна за трговца као привредно друштво у износу од 10.000 КМ, те за одговорно лице 5.000 КМ.