latinica  ћирилица
19/04/2021 |  07:53 | Аутор: СРНА

Ђокић: Закон о електричној енергији за слободно и конкурентно тржиште

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да нови Закон о електричној енергији не креира тржиште и цијене, него услове за слободно и конкурентно тржиште.
Петар Ђокић (фото: socijalisti.ba) -
Петар Ђокић (фото: socijalisti.ba)

Ђокић је нагласио да стварање услова за потпуно либерализовано тржиште захтијева спровођење крупних захвата у постојећој организацији електроенергетског сектора.

Он је појаснио да се новим Законом о електричној енергији /који је усвојен у јуну 2020. године, а ступио на снагу 1. јануара 2021/ не уређује будућа организација "Електропривреде", нити било које друге компаније из сектора електроенергетике, већ се прописују одредбе које спречавају монополско понашање, омогућавају слободу трговине и избора снабдјевача, већу заштиту купаца и слично, те се у том смислу организација холдинга мора прилагодити тим одредбама.

Он је нагласио да је Електропривреда по основу примјене новог закона већ ушла у процес реструктурисања и реорганизације, преноси Глас Српске.

- Конкретно, Влада Српске усвојила је фазу један тог програма која се односи на реорганизацију дистрибутивних предузећа и успостављање јавног снабдијевања. Програмом реорганизације се успостављају правне, кадровске и материјалне претпоставке за издвајање дјелатности снабдијевања тарифних купаца из електродистрибуција и успостављање организационе јединице за јавно снабдијевање у оквиру матичног предузећа у Требињу - навео је Ђокић.

Он је напоменуо да пред Електропривредом стоји још једна значајна обавеза, која се односи на пружање универзалне услуге, коју сада пружају електродистрибутивна предузећа.

- Влада је по основу тржишног учешћа у снабдијевању, затим техничких, организационих и материјално-финансијских могућности, за јавног снабдјевача одредила Матично предузеће ад Требиње, које од 1. априла 2021. године пружа универзалну услугу снабдијевања на период до пет година - навео је Ђокић.

Он је истакао да је циљ увођења конкуренције у сектору електричне енергије мотивисан намјером да буде обезбијеђено снабдијевање електричном енергијом по најконкурентнијим цијенама.

Ђокић је напоменуо да се први пут у закон уводи обавеза заштите енергетски угроженог купца.

Он је подсјетио да је у оквиру Програма заштите социјално угрожених категорија у периоду од четири године субвенционисано 50.000 купаца са око 30 милиона КМ.