latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:29 | Аутор: СРНА

Голић: Тражимо да и наши експерти учествују у истражним радњама

Министарка за грађевинарство, просторно уређење и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је ресорно министарство тражило да домаћи експерти паралелно са властима Хрватске учествују у истражним радњама на планираном одлагалишту радиоактивног отпада на локацији Трговске горе.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Ми смо тражили путем експертског и правног тима да се омогући нашим експертима да учествују паралелно у истражним радњама које би евентуално проводиле власти Хрватске - рекла је Голићева за АТВ.

Она је навела да се ресорно министарство у том смислу неколико пута обраћало Министарству спољних послова у Савјету министара да са хрватским шефом дипломатије омогући домаћим експертима улазак на тај локалитет.

Хрватска страна је изабрала фирму која ће спроводити све процедуре почев од издавања одређених дозвола, израде студије утицаја на животну средину, извођење истражних радњи.

Из Координационог експертског и правног тима, као и ресорног министарства Републике Српске указују да БиХ нема адекватне информације на основу којих би се равноправно, у истом ритму као и Хрватска, бавила научним и стручним истраживачким пословима на планираном одлагалишту радиоактивног отпада на локацији Трговске горе.

Савјет министара је усвојио извјештај о раду Координационог експертског и правног тима који се бави питањем одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

На претходној сједници Савјета министара је донио одлуку којом од Министарства иностраних послова тражи да се активно укључе кроз дипломатско-конзуларну мрежу, како би представници правног и експертског тима добили потпуне податке.

Затражено је да се укључи и Дирекција за ЕУ интеграције, јер је потребно да Брисел зна какав је став институција у БиХ када је у питању одлагалиште на локацији Черкезовац.

Министар за спољну трговину и економске односе у Савјету министара Сташа Кошарац каже да није коректно да је Министарство иностраних послова у неком запећку, док ентитети и локалне заједнице - 14 општина Републике Српске и Федерације БиХ улажу напоре за рјешавање овог питања.