latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:01 ⇒ 19/04/2021 | 07:01 | Аутор: РТРС

Средњошколци и студенти враћају се на наставу (ВИДЕО)

Епидемилошка ситуација се постепено стабилизује, па се од сутра, одлуком Републичког штаба, средњошколци и студенти у Српској враћају на наставу, осим у Требињу.
Студенти - Фото: РТРС
СтудентиФото: РТРС

Ученици средњих школа у Српској поново ће у школске клупе. Бијељинске школе спремно дочекују око четири хиљаде средњошколаца. Сагледавањм ситуације утврђено је да је вирусом корона заражен мали број ученика и професора. Сходно томе, наставни процес није угрожен.

- То значи да ће ученици и даље бити подијељени у двије групе, да је ријеч о мањим групама, а да ћемо ми проводити све оне мјере, од тога да контролишемо да ли се они придржавају мјера које су прописане, кориштења заштитних маски, до тога да ћемо организовати оне редовне активности одржавања простора, дезинфекције простора - рекао је Душко Ђурић предсједник Актива средњих школа регије Семберија.

С радом почињу и основне и средње школе у Гацку. Епидемиолошка ситуација у овој општини, тешко погођеној вирусом корона, стабилнија је него претходних дана.

- Креће наша основна школа, имамо три подручне основне школе, и средњошколски центар Перо Слијепчевић. Они ће сви кренути од понедјељка, према упуствима Републичког штаба за ванредне ситуације - рекао је  Огњен Милинковић начелник општине Гацко.

У Требињу, одлуком Градског штаба за ванредне ситуације, основци и средњошколци настављају с праћењем наставе на даљину. Број новообољелих у овом граду благо опада. Међутим, забрињава то што су, у овом таласу пандемије, првообољели били углавном дјеца.

- Епидемиолишким истраживањем смо закључили да у великом броју случајева када су обољевали млађи људи, инфекција је дошла у породице преко дјеце, и то је оно што нам изазива посебну пажњу. Због тога смо и донијели ову одлуку да се настави са наставом на даљину и током наредне седмице - навела је Јелена Дурић епидемиолог у Дому здравља Требиње.

Редовној настави на факултетима, након четири седмице, враћају се и студенти. На приједорском Рударском факултету истичу да ће одвијање наставе ускладити с инструкцијама добијеним од ресорног министарства, на основу препорука Института за јавно здравство Републике Српске.

- Основне епидемиолошке мјере, кроз дезобаријере, дезинфекција руку свих који улазе у зграду, провјере температуре сваког ко уђе у зграду, нормално, кретање у неким организованим групама, настава до 10 студената у студијској групи - каже Владимир Малбашић декан Рударског факултета у Приједору.

Иако је настава на даљину код ученика и студената у Српској прихваћена као неминовност, већина их је ипак је сагласна - наставни план и програм много лакше ће савладати током стандардног облика наставе, у учионицама и амфитеатрима.