latinica  ћирилица
17/04/2021 |  20:47 | Аутор: sputniknews.com

ФСБ спријечио атентат на Лукашенка

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) ухапсила је двије особе који су планирали да спроведу војни пуч у Бјелорусији 9. маја.
Александар Лукашенко (Фото: documentarytube.com) -
Александар Лукашенко (Фото: documentarytube.com)

Као и да том приликом да изврше атентат на бјелоруског предсједника Александра Лукашенка, саопштио је ФСБ.

Ухапшени су Александар Федута из Бјелорусије и Јуриј Зенкович који има двојно држављанство – и бјелоруско и америчко.

Акција је спроведена у сарадњи са бјелоруским Комитетом за државну безбједност, а како је потом утврђено, они су планирали да изведу војни пуч "по стандардном сценарију обојених револуција уз подршку локалних националиста".

Како је пренијела бјелоруска страна, они су се о свему договарали преко месинџера, а потом су ријешили да организују сусрет у Москви са одређеним бјелоруским генералима који би били укључени у цијели процес.

Из ФСБ-а наводе и је сусрет организован у једном од московских ресторана одмах након што је Зенкович допутовао у Москву након консултација у Америци и Пољској, а план им је био да током пуча заузму све центре за емитовање радија и телевизије, да блокирају институције, као и да искључе комплетни енергетски систем Бјелорусије како би отежали посао полицији и војсци.

Њихов циљ, додаје ФСБ, био је да измијене уставни поредак земље тако што би упразнили мјесто предсједника како би ту функцију могао да обавља "Комитет националног помирења".

ФСБ додаје и да су они након хапшења предати бјелоруској страни ради процесуирања.