latinica  ћирилица
17/04/2021 |  13:07 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Обиљежен Свјетски дан борбе против хемофилије

Удружење обољелих од хемофилије Бањалука данас је обиљежило Свјетски дан борбе против те болести, од које у Републици Српској болује више од 80 људи.
Свјетски дан Хемофилије (Фото: drukciji.ba) -
Свјетски дан Хемофилије (Фото: drukciji.ba)

Обиљежавање је уприличено у просторијама Тржног центра Делта у Бањалуци, гдје су представници овог удружења у сарадњи са Комитетом за међународну размјену студената медицине Републике Српске упознали грађане и јавност шта је хемофилија и са којим проблемима се обољели сусрећу.

Предсједник Удружења обољелих од хемофилије Бањалука Бранислав Узелац рекао је Срни да су том приликом подијељени и информативни леци с циљем скретања пажње на ову болест.

- Осим тога што имамо терапију, болест њоме није заустављена већ су смањени проблеми, зато што још не постоји лијек за хемофилију - у суштини имамо само терапију - поновио је Узелац.

Хемофилија је неизљечиви поремећај процеса згрушавања крви, а ова ријетка болест генетски се преноси са мајке на мушко дијете.

У Српској су од хемофилије обољеле 83 особе, од којих 32 имају тешки облик и потребу за терапијом која је неопходна да се примјењује сваки други до трећи дан.

Бранислав Узелац је рекао да је 40 одсто обољелих од хемофилије у Српској млађе од 18 година.

Он је рекао да у Српској од 2010. године постоји терапија коју сноси Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

- Од ове године двије особе су прешле на најсавременију терапију тренутно. Надамо се да ће у скорије вријеме и остале особе са тешким обликом примати ту терапију - истакао је Узелац.

Он је прецизирао да је терапија за обољеле од хемофилије изузетно скупа, те да мјесечна доза по особи износи од 5.000 до 10.000 КМ, док је савременија терапија далеко скупља.