latinica  ћирилица
17/04/2021 |  12:13 ⇒ 12:20 | Аутор: novosti.rs

Обиљежава се десетогодишњица рада Музеја у Тршићу

Центар за културу "Вук Караџић" Лозница ће 21. и 22. априла 2021. године организовати програм Дани Музеја језика и писма посвећен обиљежавању десетогодишњице рада Музеја језика и писма у Тршићу који настоји да кроз интерактиван однос са посјетиоцима сачува савремене навике говорника српског језика на свим нивоима језичке употребе и да укаже на промјене и узроке промјена у српском језику.
Музеј језика и писма у Тршићу - Фото: Novosti.rs
Музеј језика и писма у ТршићуФото: Novosti.rs

Првог програмског дана, 21. априла у 12 часова, у Музеју језика и писма у Тршићу, биће отворена изложба "Писање, штампање, дигитализација – промјене заједница и замишљања", ауторке Ане Чугуровић, кусотса етнолога–антрополога у Центру за културу.

Ауторка изложбе издвојила је ове три прекретнице у историји везане за језик које су промијениле цјелокупно друштво и на различите начине шириле заједништво стварајући нове и другачије везе међу људима и утичући како на њихова сјећања и планове, тако и на њихово поимање времена и близине. Ове промене утичу и на сваког од нас појединачно и различито усмеравају наша замишљања.

Изложба је постављена као повод за отварање разговора са ауторима који су проучавали ове теме. У њој су мозаички представљени њихови закључци о могућим врстама утицаја и веза заједница и ових проналазака.

Другог програмског дана, 22. априла 2021. године у 12 часова, поводом 10 година постојања Музеја језика и писма у Тршићу и 60 година од уручења Нобелове награде Иви Андрићу, биће организовано онлајн предавање о кратким говорним формама у дијелу "Знакови поред пута" Иве Андрића, проф. емеритуса др Љиљане Пешикан-Љуштановић.

Предавање ће се одржати путем Зум (ZOOM) платформе. Приступни линк преко ког ће сви заинтересовани моћи да се укључе и присуствују предавању биће објављен на Фејсбук страници Центра за културу "Вук Караџић" Лозница.