latinica  ћирилица
15/04/2021 |  18:00 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Лес: Љубљана не би отварала питање промјене граница, без подршке

Истраживач британског Центра за геополитике и бивши дипломата Тимоти Лес изјавио је да се чини да нон-пејпер, који је наводно премијер Словеније Јанез Јанша дао предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу, заиста постоји и оцијенио да Љубљана не би ризиковала да отвори то питање да није сматрала да постоји подршка за промјену граница на Балкану.
Тимоти Лес (Фото: YouTube Printscreen @ Danube Institute) -
Тимоти Лес (Фото: YouTube Printscreen @ Danube Institute)

Лес је навео да на то указује и то што Јанша није негирао да је Словенија предала документ Мишелу, као и то што се предсједник Словеније Борут Пахор "распитивао у Предсједништву БиХ да ли је мирна подјела БиХ могућа".

- Предстојеће словеначко предсједавање Европском савјету сада пружа прилику Љубљани да покрене то питање. Љубљана не би ризиковала да отвори то питање да није сматрала да постоји подршка за промјену граница. Лако је стећи утисак да се Запад монолитно противи промјенама граница на Балкану - рекао је Лес.

Према његовим ријечима, Вашингтону се вјероватно не свиђа та идеја јер је свој престиж и ауторитет уложио у опстанак БиХ и самопроглашеног Косова као независних држава у постојећим границама и не жели да тај рад буде поништен, као и да то сматра и Њемачка, у којој руководство има "неуралгичну аверзију" према било чему што се тиче народа и национализма.

- То је можда разлог зашто је Јанша покушао да прикрије, а не да брани свој став, чим је постао јаван - изјавио је Лес за Тањуг.

Он је навео да и већина влада у Европи заправо није заинтересована за Балкан и не жели да отвара тешка питања, због чега су се опредијелиле за стандардну опцију да се границе не могу мијењати и да би регион требало да се усредсреди на придруживање ЕУ.

- Претпостављам да ће се ово промијенити. Европски лидери схватају да морају нешто да учине са Балканом и да њихова преферирана опција - интеграција региона - више није стварно одржива - рекао је Лес.

Он је навео и да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти сада нема другог избора него да оконча ситуацију "спајањем Косова са Албанијом". Лес је додао и има осјећај да Србија то може да прихвати.

- Њена цијена за предају Косова или Косова без сјевера је анексија Републике Српске, што би одговарало српском циљу да постигне национално уједињење. То нас опет враћа Јанши и његовим колегама у Словенији који разумију да је једини начин за деблокаду Балкана реорганизација региона и успостављање националних држава - закључио је Лес.