latinica  ћирилица
15/04/2021 |  11:31 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Дара Секулић је пјесник вјечности, поета љубави и туге (ВИДЕО)

Велика српска пјесникиња Дара Секулић својим књижевним дјелом већ се уписала у књигу вјечности, а као поета љубави и туге, борбе и опстанка наставиће да живи кроз живу пјесничку ријеч, ријеч која се не заборавља и траје вјечно, речено је данас на комеморацији Дари Секулић у Источном Сарајеву.
Дара Секулић комеморација - Фото: СРНА
Дара Секулић комеморацијаФото: СРНА

Директорка Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Трифковић Кулашинац, опраштајући се од Даре Секулић, истакла је да такви пјесници тешко могу доћи поново.

- Једним дијелом, зато што се Дара својим књижевним дјелом већ уписала у књигу вјечности а, с друге стране, долазе неке нове генерације – ни више тако питоме, ни више тако предане, ни више тако усредсређене на оно чиме се баве - додала је Кулашинац.

Она је рекла да је Дара Секулић била велики пријатељ и неуморни сарадник Матичне библиотеке и њених читалаца.

- Невесела путовања наше пјесникиње од Кордунског Љесковца, па до изгнанства из Сарајева, била су и пелином натопљена и сузом посољена. Умјесто комадом погаче, она је у те сузе умакала своју душу... - навела је Кулашинац.

Директор "Форум театра" Источно Сарајево Витомир Митрић, дугогодишњи пријатељ и сарадник Секулићеве, рекао је Срни да је ова велика српска пјесникиња посебно вољела традиционалну манинифестацију Међународни фестивал поезије за дјецу и младе, и да се сваки пут неизмјерно радовала дјечијим радовима и стиховима које је пажљиво ишчитавала и оцјењивала.

- Скупа смо размишљали ком пјеснику ћемо да посветимо наредни 20. Фестивал дјечије поезије кога она, нажалост, није дочекала. А за тај јубиларни фестивал, пјесник се сам изабрао, то ће свакако бити вјечна Дара Секулић и њена незаборавна поезија - поручио је Митрић.

Телеграм саучешћа породици Даре Секулић, која је преминула прије два дана у 91. години, упутио је књижевник и преводилац Стеван Тонтић са супругом Снежаном.

Комеморацији, која је почела интонирањем вокално-инструменталне композиције аранжиране према стиховима Дарине пјесме "И ја имам Сарајево своје", присуствовали су поштоваоци њеног дјела и пријатељи покојне пјесникиње, а међу њима у име породице снаја Јасминка Пожек.

Комеморација поводом смрти српске пјесникиње Даре Секулић одржана је данас у просторијама Градске управе Источно Сарајево.

Стихове из најпознатијих Дариних пјесама говорио је глумац "Форум театра" Илија Мимић.

Присутни су били у прилици да се уписивањем у Књигу жалости опросте од Даре Секулић, а то ће у наредном периоду моћи да учине и посјетиоци Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Дара Секулић биће сахрањена данас у 13.00 часова на сарајевском православном гробљу Свети Марко.

Дара Секулић рођена је 1930. године у селу Кордунски Љесковац. До своје 10. године живјела је у родној кући која је спаљена 1942. године.

Након погибије родитеља боравила је по дјечијим домовима и ђачким интернатима.
Гимназију је похађала у селу Рујевац на Банији, те Италији, Сплиту, Карловцу, Загребу и Сиску, а Вишу школу за социјалне раднике завршила је у Сарајеву, гдје је живјела од 1953. године.

Вријеме посљедњег рата провела је са троје унучади у избјеглиштву, а у свој стан у Сарајеву вратила се 2002. године.

Према сопственој евиденцији, написала је 28 књига поезије.