latinica  ћирилица
15/04/2021 |  10:48 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Србија донирала вакцине Српској; Додик: Хвала за помоћ и подршку (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић уручио је 10.000 доза Астра Зенека вакцина за Републику Српску, а донацију је преузео српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. За 15 дана биће испоручено још 10.000 доза Астра Зенеке, док ће Спутњик бити обезбијеђен када буде направљен у Торлаку.
Додик и Вучић - Фото: РТРС
Додик и ВучићФото: РТРС

Додик је захвалио Србији за помоћ и безрезервну подршку, истичући да је Србија лидер у погледу набавке вакцина и вакцинацији становништва, те да је помагала свима у региону.

Подсјетио је да је постојала могућности да сви из Републике Српске, па и БиХ дођу и вакцинишу се у Србији без икаквих услољавања, што је омогућило знатно растрећење не само у Српској, него и БиХ.

- Видјели сте на који начин су неки то пропратили, али ширина и величина Србије је могла да истрпи и те критике и да остане оно што јесте, а то је да помаже другима и да то несебично увијек чини - рекао је Додик.

Он је истакао да је БиХ показала потпуни неуспјех у набавци вакцина против вируса корона.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Ми у Републици Српској успијевали смо да обезбиједимо вакцине директном набавком, што је прилично тешко, или донацијама. До сад је вакцинисано 50.000 људи - рекао је Додик.

Фото: РТРС

Додик је навео да данашња донација Србије представља значајну помоћ, те да би Српска наредних седмица требало интензивније да уђе у процес имунизације.

Вучић о Додик претходно су обишли су Институт за вирусологију и серуме Торлак у Београду.

Додик је након тога рекао да му је драго што се налази на Институту који је "култно мјесто српских здравствених институција".

- Драго ми је што Влада Србије и предсједник Србије Вучић улажу пажњу да се ово подигне на много виши ниво, јер ми то посматрамо као дио нечега што припада и нама и даје нам могућност да лакше обезбиједимо многе ствари које су потребне за различите здравствене опасности - рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће прозиводња вакцине у Србији ријешити дугорочно проблем вакцина у региону.

- Радујем се свим напорима у погледу развијања капацитета за јачање значаја улоге у прозводњи вакцина и свих других медикамената у Институту Торлак - рекао је Додик.