latinica  ћирилица
14/04/2021 |  18:44 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Како је дошло до пропадања 1.300 вакцина у приједорском Дому здравља? (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић дао је налог министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу и градоначелнику Приједора Далибору Павловићу да се под хитно испита због чега је и како дошло до пропадања 1.300 доза вакцине "Спутњик" у Дому здравља у Приједору.
Дом здравља Приједор - Фото: nezavisne novine
Дом здравља ПриједорФото: nezavisne novine

Из Владе је поручено, за штету која је проузрокована, одговорни, морају бити санкционисани. Подсјећамо, вакцине су биле намијењене за ревакцинацију Приједорчана, старијих од 65 година.

У вријеме када се Република Српска бори да обезбиједи вакцине за своје грађане, недопустиво је да 1.300 доза пропадне. Овако је премијер Радован Вишковић реаговао на недомаћинско понашање појединаца у приједорском Дому здравља. Ову установу, по налогу Тужилаштва, претресала је криминалистичка полиција.

Да ли је у питању случајан пропуст, људска грешка, или нешто треће, чека се истрага.

- Полицијска управа Приједор под надзором Окружног тужилаштва предузима одређене радње у Дому здравља Приједор на прикупљању документације, вршењу увиђаја и утрвђивиању других околности, те ћемо након предузимаења тих радњи имати неку комплетнију слику и више информација о чему се ради и шта се уствари десило у Дому здравља Приједор са тим вакцинама - истакао је Младен Митровић, главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Приједор.

У Дому здравља мук! Вршилац дужности директора, Слободан Јавор, у телефонском разговору за РТРС кратко је рекао да се неће изјашњавати до окончања истраге.

Институције Српске, у тешким временима пандемије, када је свака вакцина битна, траже одговорност. Предсједник Владе Радован Вишковић затражио је од министра здравља Алена Шеранића и градоначелника Приједора Далибора Павловића одговоре - шта се десило са вакцинама и ко је одговоран.

- У ситауцији када се Република Српска бори да заштити здравље својих грађана, омогући и убрза испоруку плаћених вакцина за потребе становништва у Републици Српској, не смије се и не може дозволити да се неодговорним понашањем и поступцима појединаца угрожава имунизација у Републици Српској и угрози заштита здравља наших грађана - категоричан је Вишковић.

Било је пропуста по питању чувања вакцина и искориштавања капацитета који су обезбјеђени за сам хладни ланац, каже ресорни министар.

- Свакако Дом здравља треба да преузме одговорност, јер је у њиховој обавези да организују процес саме вакцинације а оснивач, град Приједор је тај који одлучује везано за одговорност по питању саме установе - навео је Шеранић.

- Нико неће бити амнестиран од било какве одговорности уколико се утврди да је у питању људски фактор - поручио је градоначелник Приједора. 

У Институту за јавно здравство кажу да приједорски Дом здравља, вакцине против вируса корона није чувао у фрижидеру који им је обезбиједио Институт, већ у замрзивачу који су обезбиједили властитим средствима. Околности под којима су вакцине пропале, кежу, веома су чудне.

- У овом случају тешко је говорити зашто је дошло до овакве ситуације, то ће прије свега утврдити Дом здравља Приједор на основу извјештаја оних који су радили на хладном ланцу - рекао је Бранислав Зељковић, директор Института за Јавно здравство Републике Српске.

Надлежни у Приједору подсјећају да је друга компонента вакцине, коју је примило 140 Приједорчана јуче ујутру, исправна и да нема мјеста страху. Приједор је опомена, каже министар Шеранић.

- Приједор је свакако опомена, свима нама односно свим домовима здравља приеј свега, како и на који начин морају озбиљно да се односе према овом проблему, јер са тешком муком набављамо вакцине, долазимо до вакцина и свакако да одговорност мора да буде преузета у том случају - истакао је Шеранић.

А колико су институције Српске озбиљно схватиле процес имунизације и спасавања живота, говори податак да је Република Српска издвојила је 20 милиона КМ, чиме је платила милион доза вакцина, што је количина која је потребна да 500 хиљада грађана у Републици Српској добије бесплатно вакцину и свакодневно се предузимају све радње да се испоштује уговорена динамика испоруке вакцине.