latinica  ћирилица
13/04/2021 |  15:53 ⇒ 17:17 | Аутор: СРНА

Култура словенског простора да буде препознатљивија

Министар културе и информисања Србије Маја Гојковић и директор Форума словенских култура Андреја Рихтер оцијениле су да су повезивање и сарадња у области културе земаља чланица овог форума изузетно важни како би култура словенског простора била препознатљивија.
Београд: Маја Гојковић и Андера Рихтер - Фото: СРНА
Београд: Маја Гојковић и Андера РихтерФото: СРНА

На састанку у Београду Гојковићева је нагласила да је за Србију важно успостављање интензивнијих билатералних односа у области културе са земљама словенских култура и додала да има простора да култура словенских земаља буде присутнија.

Гојковићева и Рихтерова истакле су значај очувања и заштите културне баштине, те разговарале о динамичнијој сарадњи у наредном периоду на пољу промовисања културе земаља словенског говорног подручја, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Оне су се сагласиле и о значају промовисања културе словенских народа у оквиру Унеска и других међународних организација.

Гојковићева, која је предсједавајућа Управног одбора Форума, разговарала је са Рихтеровом о плановима и приоритетима рада Форума у наредном периоду, посебно на припремању новог петогодишњег програма рада од 2022. до 2027. године.

Рихтерова је међу пројектима овог форума као посебно значајан истакла едицију "100 словенских романа", први књижевни пројекат Форума који је сада са 108 аутора у девет земаља највећи међународни културни, књижевни и промотивни пројекат словенске литературе и представљања словенске књижевности.

Ова едиција је и највећи пројекат у који је тренутно укључена српска књижевност.

Рихтерова је указала на важност награде "Жива", која се додјељује најбољим музејима у словенским земљама, а чија је сврха да препозна, промовише и награди пројекте и праксу у музејском сектору.

Она је нагласила да су музеји у Србији остварили велики помак у раду, а Гојковићева је напоменула да је Србија недавно донијела Закон о музејској дјелатности, који ће додатно унаприједити и осавременити рад музеја и заштиту културног насљеђа.

Саговорнице су се договориле да у оквиру додјеле награде "Жива" буде организована међународна конференција у Београду у септембру уколико то епидемиолошка ситуација буде дозволила.