latinica  ћирилица
12/04/2021 |  19:39 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Одбор за помоћ КиМ: Еулекс без одговора од стране ИЛЕЦУ

Одбор за помоћ КиМ из Бањалуке саопштио је да је данас стигао одговор на молбу коју су упутили Еулексу 10. марта и 5. априла да помогне у рјешавању непотребне и незаконите забране уласка на територију Косова и Метохије од стране Косовске полиције председнику бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милораду Арлову.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

- Како пише у кратком одговору на енглеском и српском језику ове значајне европске институције која делује на простору Косова и Метохије, Еулекс је проследио молбу Међународној јединици за споровођење закона (ИЛЕЦУ) Полиције Косова и до данас није добио одговор - наводи се у саопштењу Одбора.

Молба се односила на образложење да се укине непревадна забрана председнику Одбора Милораду Арлову за несметан улазак на територију Косова и Метохије, уз напомену да је то кршење основних људских права и прва слобода кретања на коме се заснива темељ сваког озбиљног душтва и друштвеног уређења без обзира ко га спроводи.

- Арлову је забрањен улазак на административном прелазу Јариње 26. јуна и 27. децембра прошле године и та забрана још стоји. Тражимо од Полиције "Косова" и Министра полиције, од свих амбасада, Еулекса, Унмика, међународних институција и удружења да се забрана скине јер нема аргумента за такво нешто што показује да нисмо на наше молбе добили одговор и разлог доношења те неправедне одлуке - каже се у саопштењу.

Последњу молбу Арлов је упутио Еулексу 05. априла да му се за Васкршње празнике помогне и омогући несметан, слободан и безбедан улазак на територију Косова и Метохије која је искључиво хуманитарна и верска.

- Вјерујемо и захваљујемо Еулексу на ажурности и помоћи, а вјерујемо да ћемо ускоро добити одговор и од амбасада и међународних организација које дјелују на "Косову" којима смо упутили молбу и апел. Надамо се да ће Полиција "Косова" за Васкрс од 01. до 03. маја омогућити председнику бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милораду Арлову несметан улазак - наведено је у саопштењу.