latinica  ћирилица
12/04/2021 |  07:36 ⇒ 07:46 | Аутор: СРНА

Навршиле се 22 године од злочина над цивилима у Грделичкој клисури

Данас се навршавају 22 године од напада НАТО авијације на путнички воз на улазу у Грделичку клисуру, када је погинуло најмање 15 цивила, велики број путника рањен, а многи се воде као нестали.
Бомбардовања жељезничког моста у Грделици (Фото: brzava.blogspot.rs) -
Бомбардовања жељезничког моста у Грделици (Фото: brzava.blogspot.rs)

Авиони НАТО пакта су код Грделичке клисуре, 18 километара јужно од Лесковца, са неколико ракетних пројектила директно гађали међународни путнички воз број 393 Београд-Солун.

Напад је почео у 11.39 часова другог дана православног Васкрса, а у том тренутку путнички воз се кретао из правца Ниша према Врању.

Први пројектил погодио је конструкцију жељезничког моста, оштетио и електрични вод, па је воз стао. Након тога пројектили су погодили и запалили два вагона.

Наводни циљ авиона НАТО био је друмски мост, познатији као Сарајевски мост.

Многи погинули никада нису идентификовани јер су њихова тијела била угљенисана, а међу страдалим је било и дјеце и трудница.

НАТО је покушао да оправда своја злодјела и у јавности приказао снимак који наводно показује да се у тренутку напада воз кретао пребрзо и да га пилот није могао уочити.

Ову подвалу челника НАТО разоткрило је истраживање њемачког листа Франкфуртер рундшау, које је показало да је снимак монтиран и убрзан 4,7 пута и да не приказује реалну слику тог напада.

Овај масакр путника цивилног воза, које су челници НАТО лицемјерно оквалификовали као "колатералну штету" представља један од највећих НАТО злочина у току агресије на СРЈ.

-Задатак пилота био је да сруши мост, и када је у дјелићу секунде схватио да наилази воз, више није могао ништа да учини, јер су ракете већ биле активиране - овако је командант НАТО Весли Кларк појаснио "колатералну штету" од 12. априла 1999. године.