latinica  ћирилица
11/04/2021 |  18:05 ⇒ 18:14 | Аутор: СРНА

Галимар замолио потенцијалне писце да не шаљу рукописе

Чувена француска издавачка кућа Галимар затражила је од потенцијалних писаца да не шаљу рукописе након што су у вријеме короне практично преплављени текстовима, јавља АФП.
Париз - Фото: flickr.com
ПаризФото: flickr.com

"Престаните да нам шаљете рукописе!", објавио је Галимар на свом веб сајту и на Твитеру.

Галимар, познат по објављивању дјела писаца као што су Марсел Пруст, Симон де Бовоар и Албер Ками, обратио се онима који желе да постану писци да, имајући у виду ванредне околности, више не шаљу рукописе.

"Чувајте се и срећно вам читање", наводи се у поруци на Твитеру.

Вишеструке блокаде у Француској дале су могућност многима да се коначно посвете писању романа или да поправе неки стари рукопис који су раније почели. Као резултат тога издавачке куће су преплављене рукописима. Прије пандемије, Галимар је примао око 30 рукописа дневно, а сада око 50.

Иначе, Галимар није једини француски издавач који се суочава са овим проблемом. Издавачка кућа Сој обично прима око 3.500 рукописа годишње, а у прва три мјесеца ове године већ је примила 1.200.

Издаваштво се ионако суочава са великим проблемима усљед пандемије вируса корона. Књижаре у Француској затворене су скоро одмах на почетку пандемије и отворене тек у децембру али само за куповину преко интернета.

У фебруару ове године Влада је одлучила да књижаре класификује као "услужне дјелатности од суштинске важности" што је омогућило отварање врата љубитељима књиге.