latinica  ћирилица
11/04/2021 |  16:22 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Блинкен: Америка забринута због поступака Пекинга

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је данас да су САД забринуте због, како је навео, агресивних поступака Кине против Тајвана и упозориле да ће свако ко покуша да промијени статус кво на западном Пацифику начинити "озбиљну грешку".
Ентони Блинкен (Фото: MARK MAKALA/GETTY IMAGES) -
Ентони Блинкен (Фото: MARK MAKALA/GETTY IMAGES)

- Ми смо видјели изузетно агресивне поступке Владе у Пекингу против Тајвана што је веома забрињавајуће - рекао је Блинкен за мрежу Ен-Би-Си.

Пекинг је у четвртак, 8. априла, окривио САД за тензије након што је амерички ратни брод пловио близу Тајвана.

САД имају дугогодишњу обавезу према Закону о тајванским односима да осигурају да Тајван има способност да се брани и да одржи мир и сигурност у западном Пацифику.

- Стојимо иза тих обавеза. И све што вам могу рећи је да би била озбиљна грешка да било ко покуша насилно промијенити постојећи статус кво - рекао је Блинкен.

Тајван се током посљедњих неколико мјесеци жалио због вишеструких мисија кинеског ваздухопловства у близини острва, за које Кина тврди да је њено.

Бијела кућа је у петак саопштила да пажљиво прати повећане кинеске војне активности у Тајванском мореузу и назвала акције Пекинга потенцијално дестабилизујућим.