latinica  ћирилица
11/04/2021 |  13:05 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Словенија: Заражено 548 особа, седам преминуло

Словенија је данас пријавила 548 нових случајева инфекције вирусом корона, седам људи је преминуло, а од сутра ће ублажити мјере уведене како би се спријечило ширење заразе.
Словенија, Љубљана - улице - Фото: Тwitter
Словенија, Љубљана - улицеФото: Тwitter

На болничком лијечењу је 615 обољелих од ковида, десет више него претходни дан, а 139 је на одјељењима интензивне његе, објавила је словеначка Влада.

У Словенији су вакцинисане 332.000 људи, а 5,8 одсто популације примило је обје дозе вакцине.

Словенија сутра, послије 11 дана, поново отвара основне и средње школе, ђачке домове, као и све трговине и бројне сервисне дјелатности.

Укида се полицијски час, а остају ограничења кретања изван матичних регија и све остале основне противепидемијске мјере.

Од сутра се поново отварају музеји, библиотеке и галерије и могуће је скијање уз негативан тест на корона вирус, али баште и терасе остаће затворени још најмање седам дана, док ће туристички смјештајни капацитети госте моћи примати тек у такозваној "жутој" епидемиолошкој фази.

Министар здравства Јанез Поклукар рекао је да би Словенија, да није било 11 дана затварања, била не у црвеној фази епидемије као сада него у "црној", што значи да би у болницама било више од 1200 ковид пацијената, а дневни број новозаражених већи од 1.350.