latinica  ћирилица
10/04/2021 |  14:07 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Отворена кућа Иве Андрића у Херцег Новом

Кућа нобеловца Иве Андрића у Херцег Новом отворена је, након реконструкције, умјетничким програмом "Андрић у Новом".
Отворена кућа Иве Андића у Хецег Новом (Фото: Media biro/G.Šaban) -
Отворена кућа Иве Андића у Хецег Новом (Фото: Media biro/G.Šaban)

У години када се обиљежава 60 година од додјеле Нобелове награде Андрићу отварање куће започело је монодрамом "На Дрини ћуприја", драмског умјетника Тихомира Станића.

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић, који је синоћ отворио кућу Андрића и њену сталну музејску поставку "Андрићеве новске стазе, лица и предјели", рекао је да су симболички вратили Андрићев лик и дјело у град, којег је сам писац изабрао за свој дом.

- Наша је жеља да свако ко живи у Херцег Новом или у њега дође зна зашто је Андрић битан нашем граду, држави, цијелом региону и свијету, те шта је великог писца и дипломату привукло новским улицама и трговима. То је мисија Андрићеве куће и не сумњам да ће бити испуњена у потпуности - нагласио је Катић.

Ревитализацију је финансирала дијелом општина Херцег Нови, док је други дио средстава обезбијеђен из фондова Европске уније у оквиру пројекта прекограничне сарадње.

Аутори поставке су Владимир Рогановић, руководилац Стручног тима за ревитализацију куће, и историчар књижевности Татјана Корићанац, која је више од 30 година била руководилац Спомен-музеја Иве Андрића у саставу Музеја града Београда.

Отварању куће Андрића присуствовали су министар просвјете, науке културе и спорта Весна Братић и конзул-жеран Србије Зоран Дојчиновић.