latinica  ћирилица
10/04/2021 |  13:48 ⇒ 11/04/2021 | 09:09 | Аутор: РТРС

На данашњи дан рођен Владо Милошевић

На данашњи дан, прије 120 година, родио се Владо С. Милошевић, академик, професор, композитор, етномузиколог из Бањалуке.
Владо Милошевић -
Владо Милошевић

Основну школу и гимназију завршио је у Бањалуци, гдје добија и прве музичке основе. Студије, прво историје и географије, завршио је у Београду, а потом и музике, педагошки смјер, у Загребу.

Предавао је на Учитељској и Музичкој школи у Бањалуци и Нишу, радио је у Музеју Босанске крајине, дириговао хором СПД "Јединство".

Као композитор, Владо Милошевић је почео с хармонизацијама и обрадама за хор, прешао на соло пјесме, написао руковјет Пјесме са Змијања, што је хорска сублимација његовог односа према народној пјесми и стваралачком приступу фолклору, да би послије рата компоновао више камерних и оркестарских дјела, дајући као круну свом стваралаштву, у формалном смислу, оперу Јазавац пред судом.

Као мелограф обишао је готово свако село Босанске крајине и забиљежио све врсте народног пјевања. Већину записа је транскрибовао и објавио у четири књиге, којима је касније придодао књигу о севдалинци, двије збирке пјесама из НОБ-а и књигу Равна пјесма. За изузетне доприносе у свим областима свог рада, Владо Милошевић је добио више државних награда, а био је и члан Академије наука и умјетности БиХ. На ширем простору некадашње Босанске крајине, Владо Милошевић је својим дјеловањем обиљежио двадесети вијек.

Музеј Владе Милошевића се и данас налази у једној од старих бањолучких вила на такозваном "Царском друму". То је кућа у којој је Владо посљедњих година стварао а виле би ускоро требало да буду проглашене заштићеним споменицима.

Умро је 6. фебруара 1990. године у Бањалуци и сахрањен је на православном гробљу Свети Пантелија у Борику. У част овог великог прегаоца на културном и музичком пољу, некадашњег директора и професора Музичке школе у Бањалуци, ова школа 23. фебруара 1990. године мијења име и од тада носи име Владе Милошевића.

Посљедње године живота Владо Милошевић провео је у једној од вила у данашњој Улици краља Петра Првог Карађорђевића, у којој је била његова спомен-соба. Данас је у тој кући смјештена Задужбина "Петар Кочић Бањалука – Београд".