latinica  ћирилица
10/04/2021 |  11:23 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Голић: Због смећа на улицама затражен надзор над Комуналном полицијом у Бањалуци

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске затражило је од Републичке управне инспекције да изврши управно-инспекцијски надзор над радом Комуналне полиције и Одјељења за комуналне послове града Бањалука, након што су бањалучке улице и паркови били затрпани смећем.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Још увијек под утиском немилих слика комуналног отпада који се, дословно, ваљао по централним бањалучким улицама и парковима, захтијевам од надлежних органа, како на локалном, тако и на републичком нивоу, да савјесно и одговорно обављају дужност и да воде рачуна прије свега о здрављу и интересима грађана, који су важнији од било којег политичког интереса - рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

Према њеним ријечима, када је давалац комуналне услуге, којег је Град ангажовао уговором, наводно самоиницијативно, прекинуо да обавља дјелатност, надлежни органи града Бањалука били су само нијеми посматрачи који нису ништа предузели да би ове недопустиве радње биле спријечене или отклоњене, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Она је истакла да је Комунална полиција града Бањалука, сходно одредбама Закона о комуналним дјелатностима, била дужна да контролише да ли се комуналне услуге врше у складу са прописаним условима, али није предузела мјере у складу са својим надлежностима и овлаштењима.

- Зато сам, као ресорно надлежни министар који врши управни надзор над примјеном Закона о комуналним дјелатностима, морала писаним путем захтијевати од њих да раде свој посао - појаснила је Голићева.

Она је нагласила да Комунална полиција града Бањалука није поступила у складу Законом, чиме су у условима пандемије изазване вирусом корона додатно угрожени животи и здравље грађана.

- Зато смо поднијели захтјев Републичкој управној инспекцији да у што краћем року, у складу са Законом о управној инспекцији, изврши управно-инспекцијски надзор над радом Комуналне полиције и Одјељења за комуналне послове града Бањалука, те да донесе одлуке у складу са одговарајућим прописима Републике Српске, цијенећи да је ријеч о јавном интересу - рекла је Голићева.

Она је још једном апеловала да надлежни органи на локалном и републичком нивоу у условима врло изазовне хигијенско-епидемиолошке ситуације савјесно и одговорно обављају дужности, нарочито када је ријеч о комуналним дјелатностима од посебног јавног интереса.

Голић је истакла да грађани Републике Српске имају право да имају чисте јавне површине у својим мјестима, јер је то комунална дјелатност од посебног јавног интереса и представља дјелатност заједничке комуналне потрошње.

- Ту заједничку комуналну потрошњу плаћа сваки власник некретнине, било да је правно или физичко лице, кроз комуналну накнаду, и зато имате право да од своје локалне управе захтијевате чисте и уредне улице, уредне зелене површине, јавну расвјету, као и све оно што је представља заједничку комуналну потрошњу - навела је Голићева.