latinica  ћирилица
10/04/2021 |  09:21 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

Лукић: Маркале и Рачак су изрежиран злочин који је српски народ скупо коштао

Страдање Бошњака на сарајевској пијаци Маркале и Албанаца у Рачку на Космету је изрежирано, а та "режија" је српски народ скупо коштала, рекао је Срни адвокат Бранко Лукић.
Бранко Лукић (фото:novosti.rs) -
Бранко Лукић (фото:novosti.rs)

- Учествовао сам у предмету "Рачак" као бранилац Сретена Лукића. И само Тужилаштво је одустало од Рачка, али бадава. Србија је већ бомбардована, држава је растурена. Рачак више није битан. Идемо даље - рекао је Лукић.

Када је ријеч о Маркала, он је нагласио да су постојале информације да су, уствари, Хрвати поставили мине којим су убијени сарајевски цивили и да су их Муслимани ангажовали да то учине јер сами нису били способни за то, а да је доказана чињеница да мина није могла доћи са српских положаја.

Лукић је нагласио да су докази који иду у корист Срба плански уништени у Хашком трибуналу.

-  Доказано је и утврђено да су доказни материјал који је предат Трибуналу - реп мине са "Маркала један" од 5. фебруара 1994. године и реп мине са "Маркала два" од 28. августа 1995. године покварене. Једна је покварена пред суђење бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, а друга прије суђења генералу Ратку Младићу. Друга није била покварена након завршетка суђења Караџићу - рекао је Лукић.

Он је прецизирао да то не може само да се поквари него је "неко узео кључ и одврнуо дио гдје је ударна каписла".

- Та каписла не може да се помери. То знају сви стручњаци, а потврдио нам је и свједок Тужилаштва. Муслиман који је свједочио за Тужилаштво рекао нам је да то не може да се помјери, сем да неко узме специјални кључ и да то сломи и то се десило у Трибуналу. То смо доказали. То је јасно као дан - рекао је Лукић.

Он је нагласио да је важно понављати да је доказни материјал покварен у самом суду.

- Јер, када су видели да су направили свињарију, онда су узели те предмете које су сами донијели и то покварили - рекао је Лукић.

Лукић је подсјетио да су вјештаци доказали да мина није могла да дође са српских положаја.

- Рађена је једна студија где су узимане у обзир и околне зграде и кровови на пијаци. Они су чак били погрешно нацртали и кровове на пијаци на оним тезгама. Морали су погрешно да их нацртају да би, наводно, мина негде могла да пролети. Међутим, ако се стварно узме како кровови изгледају, нема теоретске шансе да је мина могла да дође са српских положаја - рекао је Лукић.

Лукић је навео да су они који су инсценирали "Маркале један" видјели да су претјерали са тим, да је од експлозије само једне мине погинуло толико људи, па су у нападу на цивиле у августу 1995. године испалили четири мине, а једна је постављена као и код "Маркала један", те је опет испало да је једна мина долетјела са српских положаја.

- Тако да је то једна заврзлама. Свакоме ко жели да види доказе мора да буде јасно да је све режирано, и то је чак лоша режија - закључио је Лукић.