latinica  ћирилица
09/04/2021 |  23:26 ⇒ 23:27 | Аутор: СРНА

Кривична пријава против Душка Марковића

Предсједник Одбора директора Електропривреде Црне Горе Милутин Ђукановић поднио је Врховном државном тужилаштву кривичну пријаву против више лица, укључујући бившег премијера Душка Марковића, бившу министрку енергетике Драгицу Секулић и бившег предсједника Одбора директора овог предузећа Ђока Кривокапића, јер су, како тврди, оштетили државни буџет за 16,94 милиона евра.
Душко Марковић (Фото:srbin.info) -
Душко Марковић (Фото:srbin.info)

Ђукановић је пријаву поднио и против власника и заступника компаније Унипром Веселина Пејовића, бившег извршног директора Електропривреде Игора Новељића, бивших чланова Одбора директора Ранка Миловића, Самира Хоџића, Владана Радуловића, Срђана Спаића, Милоша Конатара и Николе Вујовића, као и против извршног директора Фонда за заштиту животне средине Јована Мартиновића.

Како је саопштено из Електропривреде, Ђукановић је пријаву поднио због криминалног удруживања, злоупотреба овлашћења у привреди и службеног положаја и противзаконитог утицаја.

Они су од 2020. до 2021. као организована криминална група коју су организовали Марковић, Секулићеве и Пејовића прибавили Унипрому противправну имовинску корист од 16,94 милиона евра.

Из Електропривреде су навели да су Марковић и Секулић противправним искоришћавањем службеног положаја, на шта их је умишљајно подстрекао Пејовић, кроз уредбу о активностима за 2020. и 2021. опредијелили број бесплатних емисионих кредита за емисију гасова са ефектом стаклене баште тако да погодује само Унипрому.

Ђукановић је истакао да су они били свјесни да је број бесплатних емисионих кредита реално непотребан, али да је све урађено како би Унипром неискоришћени број бесплатних емисионих кредита пренио на Електропривреду уз енормну надокнаду.