latinica  ћирилица
09/04/2021 |  18:50 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Фармери најавили блокаду граничних прелаза (ВИДЕО)

Фармери у Српској и Федерацији јединствени су у намјери да протестима и блокадом граничних прелаза одговоре на поступак Савјета министара који није усвојио предложене заштитне мјере на увоз меса.
Протест пољопривредника на Рачи (архив) - Фото: РТРС
Протест пољопривредника на Рачи (архив)Фото: РТРС

Овом одлуком, тврде сточари, наставља се агонија домаћих произвођача због увоза меса сумњивог квалитета. Тврде да је тзв. увозни лоби утицао на то да одлука о заштитним мјерама не буде усвојена.

Одлука о заштитним мјерама на увоз расхлађеног свињског и говеђег меса, подразумијевала је увођење прелевмана и царине од 10 одсто. Приједлог да се овим мјерама заштите домаћи произвођачи, Савјет министара није подржао.

- Из необјашњивих разлога и без рсправе, на сједници Савјета министара један дио министара није гласао да донесемо одлуку о заштитним мјерама које би се односиле на период од двије године. Рећи ћу само да су за ову одлуку гласали предсједавајући Зоран Тегелтија, министар саобраћаја и комуникација Војин Митровић, замјеник министра безбједности Недељко Јовић, министар за људска права и избјеглице Милош Лучић и ја - каже Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа.

Фармери у Српској и Федарцији одговарају да ће предузети све мјере за спасавање домаће производње, јер су већ у губитку. Најављују заједнички састанак за сутра или у понедјељак. Могућа је и блокада граничних прелаза.

- Немаран став и ненародни став министара у Савјету министара из реда бошњачког народа који упорно одбијају ову тачку дневног реда и увођење заштитиних мјера, коштаће и БиХ, а нас пољопривредне произвођаче већ кошта. Ми већ сада, са нашим правним тимом, разматрамо и кривичне пријаве, а исто тако и тужбе за накнаду штете - каже Стојан Маринковић, предсејдник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Увођењем ових мјера, тврде сточари, не би дошло до поскупљења меса у малопродаји, само би се смањиле марже прерађивачима. Изостанак заштите домаће сточне производње, тврде, посљедица је утицаја тзв. увозног лобија.

И пољопривредници из Федерације БиХ резигнирани су оваквом одлуком Савјета министара. Траже одговоре, не само од бх. власти, него и представника ЕУ.

Кошарац је појаснио да разлога за неусвајање заштитних мјера у Савјету министара није било, јер све земље у окружењу имају такве мјере. Најављује покретање поступка у складу са правилима о измјенама Споразума о стабилизацији и придруживању, како би се то питање трајно ријешило.