latinica  ћирилица
09/04/2021 |  17:12 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Тушевљак: Српски борци настављају да његују сјећање на руску браћу

Предсједник Скупштине Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак изјавио је данас Срни да српске борце никаква тужилаштва, ни међународни трибунали неће поколебати, нити им могу оспорити да обиљежавају најзначајније догађаје из историје српског народа, као што је за понедјељак, 12. априла, најављено обиљежавање Дана руских добровољаца у Вишеграду.
Драгиша Тушевљак - Фото: СРНА
Драгиша ТушевљакФото: СРНА

- Тај догађај традиционално обиљежавамо у Вишеграду. Тужилаштво БиХ и разна удружења из Федерације БиХ увијек траже неки повод да би нас испровоцирали када је у питању обиљежавање значајних датума и догађаја из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата и борбе за стварање и очување Републике Српске - рекао је Тушевљак, реагујући на одлуку Тужилаштва БиХ да формира предмет поводом најаве обиљежавање Дана руских добровољаца у Вишеграду у понедјељак, 12. априла.

Тушевљак је поручио да ће српски народ наставити да обиљежава значајне датуме и догађаје из своје историје.

- А није искључено да и ми разноразним удружењима у ФБиХ почнемо да оспоравамо обиљежавање за њих битних датума из ближе и даље историје - додао је Тушевљак.

Он је истакао немјерљив допринос руских добровољаца који су у темеље Републике Српске, борећи се за слободу српског народа, уградили своје животе и дијелове тијела.

- Свима њима, нашој храброј руској браћи, ми смо широм Републике Српске подигли спомен-обиљежја, и наставићемо да његујемо сјећања на њихове подвиге и јунаштво, а то нам нико не може оспорити, па ни Тужилаштво БиХ, ни Хашки трибунал. Ми ништа не радимо што би повриједило жртве других народа у БиХ, ми само обиљежавамо за нас битне догађаје и његујемо сјећања на наше саборце, на нашу руску браћу, храбре добровољце - поручио је Тушевљак.

Тужилаштво БиХ саопштило је данас да је формирало предмет поводом најаве обиљежавање Дана руских добровољаца у Вишеграду у понедјељак, 12. априла.

Предмет је формиран након запримања пријаве из удружења "Жене-жртве рата".

Овај предмет је дат у рад поступајућем тужиоцу, наведено је у саопштењу.

У Вишеграду ће у понедјељак, 12. априла, бити обиљежен Дан руских добровољаца, који је уврштен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, потврђено је Срни из општинске Борачке организације.

Служење парастоса и полагање цвијећа код Споменика погинулим руским добровољцима на војничком гробљу Мегдан предвиђено је у 11.00 часова, након чега је планирано обраћање званичника.

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца - Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено