latinica  ћирилица
09/04/2021 |  15:50 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Заједнички уџбеници Српске и Србије пут до очувања националног идентитета (ВИДЕО)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић разговарали су данас у Београду о изради заједничких уџбеника основних и средњих школа за националну групу предмета Српске и Србије.
Уџбеници - Фото: РТРС
УџбенициФото: РТРС

Тривићева је рекла да је данас одржан један у низу састанка два министарства о групи предмета од националног значаја и припреми реализације уџбеника Републике Српске и Србије који ће имати исти садржај.

Она је рекла да је са Ружићем разговарала о управо израђеном приручнику о заједничком језгру наставних садржаја који треба да се нађу, како у предметним, тако и међупредметним садржајима у уџбеницима основних и средњих школа.

- Разговарали смо о групи предмета од националног интереса - Српски језик, Историја и Географија. Кроз одређене међупредметне садржаје ћемо то проширити на Музичко васпитање, Ликовно васпитање и предмет Природа и друштво за ниже разреде - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, то је вема значјно за културни и национални идентитет српског народа.

- Веома је важно да се на тај начин идентитети, како национални, тако и културни, српског народа са обје стране Дрине идентификују као једно, с обзиром на културу и традицију. Веома је важно да ученици основних и средњих школа имају могућност да о свим важним историјским и националним садржајима уче из истих уџбеника - рекла је Тривићева.

Тривићева је напоменула да су је новинари често питали да ли ће уџбеници бити идентични у смислу изговора, ијекавице или екавице, те указала да ће то бити прилагођено подручју гдје ученици живе.

- Поносни смо на то да су опредјељење Српске и Србије заједнички уџбеници - Историја, Српски језик и Географија - рекла је Тривићева.

Ружић је оцијенио као веома конструктиван и квалитетан разговор о теми очувања традиције, културе, српског језика, ћирилице као и, како је рекао, сагледавању операцијализације оног што би требало у пракси да представља и примјена приручника кроз заједничко језгро наставних садржаја.

Према његовим ријечима, ти наставни садржаји иду у правцу да се идентитетски, односно уџбеници од националног значаја садржајем рефлектују на начин који ће бити комплементаран у Републици Српској и Србији.

- Желимо и да, поштујући иницијативу предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, сагледамо могућност да сви ови уџбеници буду на располагању читавој дијаспори, у оним школама гдје наши учитељи и наставници, у складу са одлукама Министарства науке, просвјете и технолошког развоја Србије, држе наставу на срском језику - рекао је Ружић.