latinica  ћирилица
09/04/2021 |  14:09 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Кошарац и Хлавсова о економској сарадњи

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац примио је данас у Сарајеву чешког амбасадора у БиХ Ивану Хлавсову, са којом је разговарао о унапређењу економске сарадње двије земље.
Сарајево: Кошарац - Ивана Хлавсова - Фото: СРНА
Сарајево: Кошарац - Ивана ХлавсоваФото: СРНА

Кошарац и Хлавсова поздравили су добре односе БиХ и Чешке, истакли да нема отворених питања и изразили наду да ће сарадња наставити да се развија на обострану корист.

Саговорници су размијенили мишљења о европским интеграцијама БиХ, саопштено је из ресорног министарства.

Кошарац је истакао да је европски пут главни спољнополитички циљ БиХ, а Хлавсова је изразила спремност Чешке да подијели своја искуства и пружи подршку и помоћ БиХ у процесу европских интеграција.

На састанку је разговарано и о процесу декарбонизације, при чему је наглашена важност преласка са фосилних горива на обновљиве изворе енергије у БиХ.

Заједничка оцјена је да је потребно створити бољи амбијент за ефикасније кориштење обновљивих извора енергије, што је један од најбитнијих фактора развоја зелене економије.

Кошарац је изразио захвалност Чешкој за пројекте које спроводи и подржава у БиХ, те на ангажману чешких стручњака у изради закона о вину.

Он је прихватио позив Хлавсове да присуствује радном састанку са амбасадорима Вишеградске групе, који ће бити одржан 28. априла у Сарајеву.