latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:45 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Изучавање у школама страдања српског народа у свим ратовима

Ради јачања свијести о страдању српског народа и развијања културе сјећања, а кроз усвајање методологија рада о изучавању жртава Холокауста, покренуте су активности које ће омогућити додатно изучавање страдања српског народа у свим ратовима, саопштено је након сједнице Владе Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Томе је претходила израда приручника за наставнике за интегративни, тематски приступ изучавању предмета од националног значаја под називом "Очување српског националног интереса и националних вриједности у контексту основног васпитања и образовања", истичу из Владе која је данас усвојила информацију о реализацији активности за спровођење реформе у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у Српској за период 1. јануар-31. март.

Приручник је намијењен наставницима који реализују наставу српског језика и књижевности, историје, географије, познавања природе и друштва, музичке културе и ликовне културе.

Користећи овај приручник, наставници из Републике Српске, али и из Србије, ће кроз поменуте предмете или међупредметне садржаје, ученике основних школа упознавати са националним идентитетом српског народа без обзира гдје живе, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Користећи Приручник, наставници из Србије и Српске ће заједно са ученицима радити на очувању јединственог српског националног идентитета, његовању заједничких традиционалних, културних, историјских и националних вриједности, те градити свијест о јединственим интересима и циљевима како у садашњости, тако и у будућности без обзира на просторна ограничења.

Министарство просвјете и културе ради и на унапређењу сарадње са пословном заједницом и послодавцима на нивоу локалне заједнице, како би уписна политика одговорила потребама тржишта рада и како би се створили услови за бољу организацију практичне наставе у предузећима.

План уписа за школску 2021/2022. годину је донесен у складу са потребама локалне привреде, при чему су узети у обзир подаци о незапосленим лицима који води Завод за запошљавање Републике Српске, те мишљења Привредне коморе, Занатске коморе, Уније удружења послодаваца и осталих друштвених партнера, као и резултати обављених анкета ученика и родитеља.

Представљене су и друге значајне активности у области реформе предшколског, основног и средњег васпитања и образовања, а Министарство просвјете и културе задужено је да, у сарадњи са Републичким педагошким заводом, Заводом за образовање одраслих, Заводом за уџбенике и наставна средства и стручним тијелима формираним у оквиру процеса реформе образовања, настави остваривање мјера и активности утврђених Акционим планом уз поштовање постављених рокова за реализацију, носилаца активности и очекиваних резултата.

Влада је донијела одлуку о коришћењу средстава гранта за посебне намјене у износу 155.500 КМ, прикупљених на издвојеном рачуну "Фонд партнер", за одржавање мреже агрометереолошких станица.

Информације агрометеоролошких станица користи извјештајно прогнозни софтвер који користе пољопривредни произвођачи и савјетодавна служба за одређивање мјера заштите усјева и воћњака, што директно утиче на развој пољопривреде кроз повећање приноса и смањење употребе средстава за заштиту биља, наведено је у саопштењу.