latinica  ћирилица
08/04/2021 |  13:10 | Аутор: СРНА

Евидентирано седам кршења здравствених прописа за вријеме епидемије

На подручју у надлежности Полицијске управе Бањалука у периоду јануар-март забиљежено је седам кривичних дјела непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, речено је на конференцији за новинаре представника ове управе.
ПУ Бања Лука - Фото: СРНА
ПУ Бања ЛукаФото: СРНА

Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић рекао је да је евидентиран пад броја кривичних дјела разбојништва за 60 одсто у односу на исти период прошле године, као и случајева нарушавања јавног реда и мира за 50,3 одсто.

Он је навео да је у јануару забиљежено једно убиство и једно тешко убиство, која су ријешена, а извршиоци процесуирани.

Бркић је рекао да су у периоду јануар-март евидентирана 482 кривична дјела, што је за 3,2 одсто више од истог периода прошле године, када их је било 467.

"Евидентирано је 4,3 одсто више саобраћајних незгода у којима је страдало пет лица, док су у упоредном периоду смртно страдала три лица", навео је Бркић.


"Спроведено је пет акција из области криминалитета, 15 акција из области јавног реда и мира, шест акција из области безбједности саобраћаја, успјешно је обезбијеђено 19 јавних окупљања и 192 спортске приредбе. Имајући у виду наведено, стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука оцјењује се као задовољавајуће", истакао је Бркић.

Он је навео да је у прва три мјесеца ове године на подручју у надлежности Полицијске управе Бањалука евидентирано 906 миграната, углавном у транзитном кретању, док их је у истом периоду лани регистровано 100.

"Углавном је ријеч о транзитном кретању из Сарајева према Унско-санском кантону. Мигранти се у највећем броју налазе и задржавају у близини аутобуске станице на подручју Полицијске станице Лазарево. Под контролом су и у току ове године нисмо забиљежили неки већи инцидент", рекао је Бркић.

Према његовим ријечима, остварена је добра сарадња са Теренским центром за странце, као и са другим полицијским агенцијама на нивоу БиХ, а стриктно се поштују и закључци Владе Српске и Координационог тијела за мигранте.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић навео је да су на подручју Полицијске управе Бањалука у прва три мјесеца ове године евидентирана 482 кривична дјела, што је више за 3,2 од истог периода лани, када их је било 467.

"Укупно је ријешено 407 кривичних дјела или 82,2 одсто по непознатом извршиоцу, расвијетљено је 197 кривичних дјела или 69,1 одсто", додао је Стојичић.

Према његовим ријечима, из области општег криминалитета забиљежена су 402 кривична дјела, што је на упоредном нивоу, а ријешеност ових кривичних дјела износи 79 одсто.

"Пријављено је 18 кривичних дјела против живота и тијела и расвијетљеност је 100 одсто", рекао је Стојичић.

Евидентирано је 238 имовинских кривичних дјела, што је мање за 8,8 одсто него у истом периоду лани, када је било 261.

"У посматраном периоду евидентирана су два кривична дјела разбојништва, што је мање за 60 одсто у односу на исти период 2020. године, када је било пет. Евидентно је и смањење кривичних дјела у вези са крађом моторних возила за 66,7 одсто", нагласио је Стојичић.

У области злоупотребе дроге откривено је 15 кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено 11 извјештаја којима је обухваћено 15 осумњичених.

Стојичић наводи да је поднесено 35 захтјева за покретање прекршајног поступка против 33 лица.

Он је истакао да је из области борбе против криминалитета спроведено пет оперативних акција кодних назива "Трокадеро", "Долар", "Космос", "Логан" и "Ева", у оквиру којих је ухапшено 31 лице.

"Расвијетљено је 13 кривичних дјела", рекао је Стојичић и додао да је одузето око 8,7 килограма марихуане, око 72 грама кокаин, као и одређена количина медицинских дрога, дигитална вага, фалсификована документа, 192.500 паклица цигарета без акцизне маркице, возило, већа количина новца, као и других предмета који се могу довести у везу са извршењем кривичних дјела.

Он је подсјетио да је у оквиру акције "Логан" ухапшено лице чији су иницијали С.С, за којим је била расписана међународна Интерполова потјерница због тешког убиства.

"Из области привредног криминалитета откривено је 38 кривичних дјела и поднесено је 11 извјештаја против 17 лица. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 2.516.000 КМ", нагласио је Стојичић.

Начелник Сектора полиције Раденко Стакић рекао је да је евидентирано 236 случајева нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 50,3 одсто од истог периода лани, када их је било 475. Забиљежена су и 304 прекршаја, што је за 45,6 одсто мање.

"Евидентирана је 921 саобраћајна незгода, више за 4,3 одсто у односу на упоредни период када су биле 883. Повећање се односи на саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима и материјалном штетом", појаснио је Стакић.

Из саобраћаја је искључено 121 возило, 764 возача, од којих 659 због управљања возилом под дејством алкохола, четири због управљања возилом под дејством дрога, без положеног возачког испита 66 и због осталих разлога 35.

Стакић је навео да су евидентирана 84 пожара, док их је у упоредном периоду било 100. У пожарима су два лица смртно страдала и причињена је материјална штета од око 599.000 КМ.