latinica  ћирилица
08/04/2021 |  11:17 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Америка води глупу политику према Русији

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да су Сједињене Америчке Државе и њихови савезници непоуздани партнери и да Москва не може зависити од њиховог расположења.
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

- Морамо се ослањати на себе, јер ни САД, ни њихови савезници нису поуздани партнери. У областима које су кључне за државу не можемо се ослањати на њихова расположења и на то на коју ће ногу ујутру устати - рекао је Лавров.

Како је рекао, поступци Вашингтона према Русији изазивају све више критика унутар самих Сједињених Америчких Држава.

- Чак и таква про-вашингтонска структура као што је Атлантски савет већ објављује материјале у којима се критикује политика САД према Русији, која води наше односе у ћорсокак, а можда бих је назвао и глупом, политика која не доноси никакав резултат у погледу циљева о којима је говорено када су увођене санкције - констатовао је руски министар.

Како је истакао, изјаве САД о спремности да граде предвидљиве односе са Русијом звуче неубједљиво.

- Чујемо да је сада портпарол Стејт департмента давао некакве изјаве да ће бити санкција, али да су САД заинтересоване за предвидљиве и стабилне односе са Русијом. Ријечи звуче неувјерљиво, чекаћемо конкретна дјела - рекао је Лавров.

Коментаришући саопштења медија о могућем протјеривању руских дипломата из САД и увођењу нових санкција, Лавров је нагласио да ће Москва одговорити на било какве непријатељске акције Вашингтона.

- То је тешко коментарисати. Подразумијева се да ћемо одговарати на било какве непријатељске потезе. До сад нисам видио никакве конкретне одлуке, ништа није објављивано. Читао сам вијести о томе да је администрација завршила преглед непријатељских дејстава Русије. Некако су то брзо успјели да ураде - рекао је шеф руске дипломатије.

Раније је агенција Блумберг саопштила да САД изучава питање увођења нових санкција Москви и протјеривање дипломата. Како су навели саговорници агенције, званична лица администрације Џозефа Бајдена су завршила преглед хакерских напада преко „Солар Виндса“ и мијешање у изборе у земљи.

Русија је више пута одбацивала те оптужбе, истичући да нема доказа за њих.