latinica  ћирилица
08/04/2021 |  10:33 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Прегледати цвјетове и заметнуте плодове због ниске температуре

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске препоручило је пољопривредним произвођачима да прегледају цвјетове/плоднике или тек заметнуте плодове због ниске температуре ваздуха протекле ноћи и јутрос.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Појава тамне боје на уздужном пресјеку плодника, односно младог плода, може бити резултат измрзавања ткива, као посљедица мраза, саопштено је из ресорног министарства.

Према подацима са мјерних станица Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, на више локација у Српској синоћ и јутрос дошло је до појаве ниске температуре ваздуха у трајању од по неколико часова.

У табели датој у саопштењу наводи се да се температура у Српској, у зависности од подручја, кретала у интервалу од минус 7,3 до минус 1,8 степен Целзијусов.

Највише, 12 часова са негативним вриједностима температуре била су подручја Рогатице, Средње Ламовите на подручју Приједора, Пискавице на подручју Бањалуке, те Цапарди у општини Осмаци.

Температура испод нуле у трајању од седам до 10 часова била је у мјестима Добрљин у општини Нови Град, Маглајци, Млинарице, Јасење у општина Козарска Дубица, Јабланци у Градишци, Илићани у општини Србац, Градишка, Бранешци у општини Челинац, Скелани у општини Братунац, Брезак у општини Сребреница, Ново Село, Јања, Доње Црњелово у Бијељини, те Тутњевац на подручју општине Угљевик.

Негативна температура задржала се шест и мање часова у Косјереву у општини Лакташи, Корају у општини Лопаре, Бјеловцу у општини Братунац, те Петрову Пољу у Требињу.