latinica  ћирилица
08/04/2021 |  10:14 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

Продановић: Положај Рома знатно побољшан

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић рекао је да је положај Рома у БиХ значајно побољшан, посебно на плану стамбеног збрињавања и запошљавања.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

Честитајући 8. април, Свјетски дан Рома, свим Ромима и њиховим удружењима у БиХ, Продановић је указао да је до побољшања њиховог положаја у БиХ дошло спровођењем међународног регионалног пројекта "Декада Рома 2005-2015", као и других пројеката који су за циљ имали снажније укључење припадника ромске заједнице у друштво.

- Активности које се посљедњих година спроводе снажно потврђују да БиХ настоји да поштује већину међународних обавеза из Конвенције о елиминацији свих облика расне дискриминације, као и других међународних докумената и протокола који се односе на поштовање људских права и права припадника националних мањина - истакао је Продановић.

Он је навео да, према релевантним домаћим и међународним процјенама, у БиХ живи између 50.000 и 60.000 Рома, од којих је свега 12.500 обухваћено посљедњим пописом из 2013. године, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Продановић је истакао да ови бројеви стварају обавезу свим институцијама у БиХ, од локалног ниво па даље, као и представницима ромске заједнице, да заједнички раде и појачају активности које ће довести до још веће укључености Рома у друштво, а тиме и до већег степена поштовања и заштите њихових људских права.

Према његовим ријечима, ово се посебно односи на питање запошљавања Рома, образовање ромске дјеце, као и на питање њихове здравствене заштите, које, у вријеме пандемије вируса корона, постаје горуће и у БиХ и у цијелом свијету.

- Позивам институције на свим нивоима власти да се снажније укључе у рјешавање проблема ромске популације и да у овим за све грађане тешким временима покажу посвећеност и солидарност са Ромима и припадницима свих других националних мањина којима је неопходна институционална и свака друга врста подршке и помоћи - рекао је Продановић.