latinica  ћирилица
08/04/2021 |  10:09 ⇒ 10:09 | Аутор: klix.ba

Меркелова предлаже нови локдаун на територији читаве Њемачке

Портпарол њемачке владе Улрике Демер рекла је јуче да се канцеларка ове земље Ангела Меркел залаже за кратки национални локдаун у цијелој земљи како би се спријечио нови раст броја заражених вирусом корона.
Ангела Меркел - Фото: bild.de
Ангела МеркелФото: bild.de

Како пише Дојче веле, док се Њемачка бори против трећег таласа пандемије, током троме кампање вакцинације, неколико државних челника подржало је позиве на период строгих ограничења.

- Сваки позив на кратко, једнообразно закључавање је тачан. Такође, овдје би био важан заједнички приступ широм земље. Различита правила у 16 држава у земљи тренутно не доприносе сигурности - рекла је Демер.

Додала је да Њемачка биљежи све већи број пацијената на интензивној њези.

- Тренутно немамо посебно добру базу података што се тиче броја нових инфекција. Али број заузетих кревета за интензивну његу говори врло јасно. Он се повећава пребрзо и љекари су забринути - додаје Демер.

Истакла је да је здравствени систем под великим притиском наводећи пораст попуњености кревета на интензивној њези за само 24 сата за пет посто.

Према њемачком федералном систему, свака држава на крају има моћ одлучивања о властитим правилима везаним за вирус корона. Неки нису успјели наметнути строжија ограничења, упркос бројевима случајева који премашују национално договорену "нужну кочницу", па су чак и наставили релаксацију правила.

Међу онима који позивају на кратко и оштрије закључавање је Армин Лашет, челник Шришћанско-демократске странке Ангеле Меркел, који је рекао да би могло бити потребно ригорозније закључавање како би се случајеви зауставили док се више људи не вакцинише. Такође је позвао на наставак разговора између канцелара и других државних премијера, који су заказани за сљедећи понедјељак.

Меркел је раније критиковала Лашета - потенцијалног кандидата који ће је замијенити на мјесту канцелара - због отпора оштријим мјерама у прошлости.