latinica  ћирилица
08/04/2021 |  10:05 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Поповић: Њемачки амбасадор да се извини српском народу за изречене увреде

Предсједник Српске народне партије Ненад Поповић сматра да њемачки амбасадор у Београду Томас Шиб треба да се извини српском народу због увредљиве изјаве да је Србију требало бомбардовати 1999. године да би се "спријечио геноцид".
Ненад Поповић - Фото: ТАНЈУГ
Ненад ПоповићФото: ТАНЈУГ

Поповић оцјењује да ова изјава њемачког амбасадора представља врхунац цинизма и наставак кампање појединих западних земаља да се српски народ прогласи као геноцидан.

- Захтевамо од немачког амбасадора да се извини српском народу за изговорене увреде, ако жели да настави да кредибилно обавља дужност дипломатског представника своје земље у Србији - рекао је Поповић, који је и министар за технолошки развој и иновације Србије.

Он је нагласио да је посебно перфидно што је Шиб тако нешто рекао у данима када српски народ обиљежава осам деценија од бомбардовања Београда које су извршили нацистички бомбардери, пренијели су београдски медији.

Поповић је додао да је ријеч о још једном покушају фалсификовања историје, гдје један представник њемачке нације, која је одговорна за милионе мртвих у Првом и Другом свјетском рату, покушава да Србе прогласи за геноцидан народ и агресоре.

- Подсећам амбасадора Шиба да је српски народ и током Првог и током Другог светског рата баш од Немаца преживео геноцид, од Мачве 1914, Крагујевца и Краљева 1941. године до Јасеновца где су усташе, под нацистичком заштитом, зверски убијале српску децу - навео је Поповић.

Амбасадор Њемачке у Београду Томас Шиб је раније рекао да је бомбардовање Југославије 1999. године било неопходно како би се спречили "хуманитарна катастрофа и геноцид на Косову".