latinica  ћирилица
07/04/2021 |  11:31 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Аустријска државна телевизија: Србија "рај за вакцине", могу се и бирати

Аустријска државна телевизија емитоваће вечерас специјалну репортажу о Србији, у којој представља ову земљу као "рај за вакцине", земљу успјешнију од ЕУ по питању вакцинације.

У емисији "Свјетски журнал", на ОРФ 2, како је најављено, у репортажи из Србије биће представљен процес вакцинације.

У најави емисије на сајту ОРФ се Србија представља као земља, која је послије Велике Британије, најуспјешнија у Европи по вакцинацији.

- Србија је послије Велике Британије земља у Европи у којој је већина људи вакцинисана против корона вируса. Укупно 1,3 милиона од скоро седам милиона становника примило је најмање једну дозу, а више од 800.000 и другу дозу. Та земља на Балкану није чланица ЕУ, нити може приближно економски да се мјери са већином земаља Уније, али је Србија у кампањи вакцинације знатно бржа и ушпјешнија од ЕУ - констатује ОРФ.

Београд се, објашњава ОРФ, ослањао на широк спектар вакцина, а доступне су америчке, руске, британске, као и кинеске вакцине, које се могу слободно изабрати као "на менију".

- Чак и странци, који немају пребивалиште у Србији, могу онлајн да се пријаве за вакцинацију и уколико постоји слободан капацитет, биће им одређен термин за пријем вакцине - додаје ОРФ.

ОРФ указује да је неколико Аустријанаца већ успјело да закаже термин за вакцинацију на лицу мјеста.

Репортер ОРФ прати у својој причи једну жену од Беча до Београда која долази ради вакцинације.