latinica  ћирилица
07/04/2021 |  09:17 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Момчило Момо Капор - писац, сликар, новинар

Српски књижевник, сликар и новинар Момчило Момо Капор /1937-2010/ рођен је 8. априла 1937. године у Сарајеву.
Момо Капор -
Момо Капор

Написао је романе: "Фолиранти", "Белешке једне Ане", "Провинцијалац", "Ада", "Зое", "Последњи лет из Сарајева", "Зелена чоја Монтенегра"...

Његова дјела превођена су на француски, руски, њемачки, пољски, чешки, бугарски, мађарски, словеначки и шведски језик.

Момо Капор био је члан Сената Републике Српске и Академије наука и умјетности Српске.

Капор важи за једног од најталентованијих српских интелектуалаца 20. вијека.

Рођен је у Сарајеву, гдје је провео најраније дјетињство. Дипломирао је сликарство 1961. године на београдској Академији ликовних уметности.

Паралелно са сликањем, Капор је писао као новинар и књижевник. Велику популарност код публике стекао је кроз текстове "Белешке једне Ане".

Слиједи низ бестселера, који су Капора начинили једним од најчитанијих писаца у Србији и на просторима тадашње Југославије.

Капор је био аутор и великог броја документарних филмова и телевизијских емисија, а по његовим сценаријима снимљено је неколико дугометражних филмова: "Бадеми с ону страну смрти", "Банкет", "Валтер брани Сарајево","Џоли џокеј", "Крај викенда"...

Капор је био писац осебујног стила, писао је једноставно и занимљиво.

Почетком ратова деведесетих година 20. вијека и распада Југославије, Капор пружа пуну подршку херцеговачком крају из којег је потекао његов отац, као и Србима у БиХ и Хрватској у остваривању њихових права.

Капоров однос према стварању и животу показује се и у његовим мислима и изјавама у којима је сажимао свој поглед на свијет:

"Нисам побеђен све док не признам пораз, а ја га још не признајем"; "Никада немамо довољно времена за оне који нас воле, већ само за оне које ми волимо...."

Момо Капор остаће упамћен као писац чије књиге се читају "наискап", као сликар и као новинар због чијих су колумни куповане новине.