latinica  ћирилица
06/04/2021 |  08:14 ⇒ 08:14 | Аутор: РТС

Сјеверна Кореја неће учествовати на Олимпијади у Токију

Сјеверна Кореја неће учествовати на овогодишњим Олимпијским играма у Токију како би заштитила своје спортисте од пандемије корона вируса, саопштено је из министарства спорта у Пјонгјангу. Одлука је донесена 25. марта на састанку олимпијског комитета Сјеверне Кореје, објављено је на сајту министарства.
Олимпијске игре у Токију - Фото: илустрација
Олимпијске игре у ТокијуФото: илустрација

Олимпијске игре у Токију, које су прошле године одложене због пандемије корона вируса, ове године би требало да буду одржане од 23. јула до 8. августа.

Ово је први пут од 1988. године и бојкота љетњих Игара у Сеулу да Северна Кореја, земља која тврди да нема ни један случај ковид-19, неће наступити на Олимпијади.

Иначе, званични Сеул и Пјонгјанг објавили су почетком априла да ће се заједнички кандидовати за организовање Олимпијских игара 2032. године, али како се наводи у извештају Ројтерса, овај поступак Сјеверне Кореје представља одступање од овог плана.

Јужна Кореја је Игре у Токију видјела и као прилику за унапређење односа и оживљавање мировних преговора са Сјеверном Корејом с којом је технички још увијек у рату.