latinica  ћирилица
03/04/2021 |  10:40 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Укинут притвор Бегзаду Спахићу

Суд БиХ је укинуо притвор Бегзаду Спахићу, осумњиченом за одлазак на сиријско ратиште и придруживање терористичкој организацији Исламска држава, након што је Тужилаштво добило документацију да је у Турској за ово дјело осуђен на четири године и два мјесеца затвора, потврдио је за Срну тужилац Дубравко Чампара.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Чампара је појаснио да се ово сматра пресуђеном ствари, имајући у виду начело које вриједи свугдје у Европи, сходно Конвенцији о људским правима да се не може два пута судити за исто дјело.

Спахић је ухапшен 9. марта по налогу Тужилаштва због сумње за организовање терористичке групе у вези с кривичним дјелом тероризам.

Тужилаштво БиХ га сумњичи да је 2013. године у два наврата из БиХ одлазио на ратиште у Сирију, гдје се прикључио формацијама терористичке Исламске државе.

Из Тужилаштва БиХ је раније саопштено да је током 2017. године Спахић био ухапшен у Турској, након чега је 11. фебруара ове године изручен БиХ и ухапшен по потјерници Општинског суда у Зеници, која је била расписана против њега због других кривичних дјела.

Спахић је на рочишту изјавио да је у Турској 2017. године осуђен на четири године и два мјесеца затвора за боравак у Сирији и придруживање терористичкој организацији Исламска држава.