latinica  ћирилица
02/04/2021 |  15:42 | Аутор: СРНА

Линта: Србе протјеране из Хрватске ослободити плаћања PCR теста

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта апеловао је на Кризни штаб за сузбијање заразних болести и Владу Србије да Срби протјерани из Хрватске и чланови њихових породица буду ослобођени плаћања накнаде за ПЦР тестирање на вирус корона.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је напоменуо да је ријеч о држављанима Србије и лицима са избјегличким статусом који воде тешку борбу да сачувају своја имања и земљу у Хрватској и притом имају велике новчане издатке, те да им плаћање PCR тестирања у износу од 9.000 динара /око 80 евра/ по члану породице представља огроман удар на кућни буџет, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је подсјетио да је Кризни штаб 28. децембра 2020. године донио одлуку да се од плаћања накнаде за PCR тестирање изузму држављани Србије који имају стални или привремени боравак у Њемачкој, као и да је влада Србије каснијом одлуком дозволила улазак у Србију без PCR теста и обавезног карантина у трајању од 10 дана грађанима БиХ, Албаније, Бугарске, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Мађарске.

- Сматрам да је нелогично и некоректно да грађани ових шест држава могу да уђу у нашу земљу без PCR теста и обавезног карантина, а то не могу држављани Србије који су родом и поријеклом из Хрватске и преостали Срби у Хрватској који немају српски пасош - навео је Линта.

Он је поручио да су у посебно тешкој ситуацији Срби са Баније јер је то подручје погођено разорним земљотресом.