latinica  ћирилица
02/04/2021 |  14:29 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Обрадовић: Градоначелник да се одазове на разговоре; Буџет града није Додиков проблем (ВИДЕО)

Одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука Боривој Обрадовић поново је позвао градоначелника Драшка Станивуковића на разговоре са скупштинском већином да би се постигла заједничка сагласност у вези са приједлогом градског буџета за ову годину и обезбиједило нормално функционисање града на Врбасу.
Боривој Обрадовић - Фото: РТРС
Боривој ОбрадовићФото: РТРС

Обрадовић је поручио да Станивуковићу адреса за разговоре о буџету не треба да буде лидер СНСД-а Милорад Додик, иако је то градоначелнику Бањалуке једини политички циљ.

Станивуковић тиме, наводи Обрадовић, на одређен начин понижава одборнике, па и своје људе.

- Он треба да се одазове на разговоре на које се раније није одазивао и треба се вратити у своју кућу у оквиру града и градске скупштине да се договори буџет и да сви радимо оно за шта смо изабрани. Треба да се усагласимо о ономе око чега можемо, посебно да Бањалука фунционише. А док до Додика дође, Станивуковић треба проћи квалификације. Ово није проблем Додика, већ Станивуковића и нас одборника који требамо то да ријешимо, а одговорност по питању буџета је на Станивуковићу - истакао је Обрадовић.

Обрадовић је изјавио да Станивуковић користи цијелу ову ситуацију за неке више политичке циљеве, не жели да разговара са одборницима бањалучке Скупштине и састаје са радницима у Градској управи константно их лажући да неће бити плата.

- Сви они морају знати да се без обзира на неусвајање из градског буџета могу исплаћивати плате. Може бити плата, осим ако је Станивуковићу испод части да за то тражи сагласност од Министарства финансија Републике Српске. Град ће стати само ако то Станивуковић жели, а мислим да то жели, јер су то његови политички циљеви којима манипулише људима запосленим у Градској управи - рекао је Обрадовић.

Обрадовић каже да због посљедњих дешавања у Бањалуци и понашања Станивуковића у вези са неусвајањем градског буџета испаштају само грађани и запослени у Градској управи и градским предузећима.

- Буџет који је предложио Станивуковић је требао бити усвојен још у фебруару, али је тај документ предложен касно. Зато смо дошли у ситуацију да крајем марта усвајамо приједлог буџета, који је по нама изузетно лош - истакао је Обрадовић.

Обрадовић сматра да је лоше што је Станивуковић амандмане скупштинске већине за помоћ за погођене епидемијом вируса корона - привреднике, здравствене раднике, породиље и угоститеље, назвао геноцидним.

- Рекао је касније да прихвата 70 одсто наших амандмана, али не и оне за помоћ здравственим радницима и породиљама. Лаж је да прихвата 70 одсто амандмана, јер то је знатно мање када говоримо о финансијској ставци - појаснио је Обрадовић.

Амандманима скупштинске већине, истиче Обрадовић, прекраја се само три до четири одсто предложеног буџета, а новац се тиме не узима већ алоцира за друге ствари. Поручује да се све те ствари могу ријешити ребалансом градског буџета.

- Питам Станивуковића да ли је преча Зимска служба у новембру од помоћи здравственим радницима који се суочавају са епидемијом - упитао је Обрадовић.