latinica  ћирилица
02/04/2021 |  08:54 ⇒ 08:54 | Аутор: Независне

Преминуо глумац Зоран Симоновић

Глумац Зоран Симоновић преминуо је у 77. години од посљедица корона вируса, јављају медији.
Зоран Симоновић (Фото: Screenshot/YouTube) -
Зоран Симоновић (Фото: Screenshot/YouTube)

Симоновић, рођен 11. јануара 1944. године у Блацама, током 50-годишње каријере глумио је у низ домаћих и иностраних филмова и ТВ серија, између осталих "Срећни људи", "Тале", "Друго стање", "Поленов прах", "Глуви барут", "Одборници", "Посета", "Аутограм", "Љубав и бес", "Невесте долазе", "Тодора", "Ћилим", "Коже", "Велики таленат", "Ванбрачна путовања", "Шведски аранжман", "Кривда", "Прашки студент", "Последњи валцер у Сарајеву", "Белле Епоqуе" и др.

Како преноси "Курир", такође је играо и велики број главних улога у представама Народног позоришта у Сарајеву, као и у Београдском драмском позоришту.

Југотон је објавио албуме његових монодрама "Тодор Аферим" и "Оци Сутјеске". Симоновић је редовно сарађивао са највећим именима из домаћег шоу бизниса, и знатан број пута је наступао у разним земљама у Европи и Азији.

Објавио је и неколико књига пјесама, између осталих "Окачени Поглед", а његова поезија се такође може прочитати и у књизи Бранислава Бојића "Песме о Мајци: Антологија песама о мајци".

Симоновић је био члан Српског књижевног друштва.