latinica  ћирилица
08/03/2021 |  18:25 ⇒ 09/03/2021 | 07:06 | Аутор: РТРС

Стигло још 20.000 доза руских вакцина намијењених за ревакцинацију (ФОТО/ВИДЕО)

Још 20 хиљада вакцина "Спутњик" стигло је у Српску.
Нови контигент руских вакцина "спутњик ве" -
Нови контигент руских вакцина "спутњик ве"

Ријеч о другој компненти руских вакцина, потребној за ревакцинацију, чиме је заокружен циклус набавке вакцина за 20.000 грађана.

Вакцине ће у континуитету стизати и у наредном периоду, поручују надлежни и увјеравају да ће их бити довољно обезбијеђено.

20.000 вакцина које су стигле прије седам дана већ су распоређене здравственим установама и у току ове седмице требало би да буде завршена вакцинација здравствених радника у јавним и приватним здравственим установама.

Радован Вишковић

Након тога, планирано је вакцинисање корисника старачких домова и колективних смјештаја установа социјалне заштите, а у приоритетној групи биће и родитељи дјеце са потешкоћама у развоју.

- Планирано је да ове седмице завршимо вакцинацију здравствених радника у јавним и приватним здравственим установама, а сљедеће седмице кренули би у вакцинацију лица која се налазе у старачким домовима - нагласио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Српске.

Додатних 20. 000 вакцина "спутњик" требало би да стигне већ за седам до 10 дана, каже премијер Радован Вишковић и истиче да су тиме стварају услови за убрзавање процеса масовне вакцинације.

- Република Српска је захваљујући сарадњи са Руском Федерацијом успјела својим грађанима да обезбиједи довољан број вакцина за почетак озбиљнијег плана вакцинације - истако је предсједник Владе Српске

Вишковић је подсјетио да је Српска, посредством механизма Ковакс и код руских партнера, већ уплатила 800.000 доза вакцина, довољних за имунизацију 400.000 грађана.

Нови контигент руских вакцина "спутњик ве"

У јуну би, каже, требало да буде набављено још 500.000, од укупно договорених 1.200.000 доза руске вакцине за Републику Српску, а у току су преговори и за набавку одређених количина вакцина кинеског произвођача Синофарм.