latinica  ћирилица
08/03/2021 |  17:00 ⇒ 17:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд добија Сокак Небојше Глоговца

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда на данашњој сједници усвојила је иницијативу Југословенског драмског позоришта да се у престоници именује Сокак Небојше Глоговца.
Небојша Глоговац -
Небојша Глоговац

У иницијативи ЈДП-а наводи се да је Небојша Глоговац, као један од највећих глумаца у историји српског глумишта, играјући с подједнаким великим успјехом класични репертоар и савремене генерацијске улоге у представама и филмовима, снажно обиљежио период у коме је стварао.

Наводе да његово дјело остаје у трајном насљеђу будућих покољења.

Предсједница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда Андреа Радуловић истакла је значај чувања сјећања на Глоговца, који је оставио велики печат на српску културу.

- Небојша Глоговац је својом појавом и својим талентом представљао нешто аутентично и њему својствено у свијету глуме. Својим непроцјењивим доприносом развоју културних вриједности у престоници и шире, оставио је дубок траг, који никада неће бити избрисан и који ће се чувати за будуће генерације. Именовањем улице остаће упамћен као један од највећих у свом, нажалост, кратком животном лету - рекла је Радуловићева.